Ferieapoteket!

Sommeren er kort. Derfor er det viktig at du får mest mulig ut av den. Lag ditt eget "ferieapotek"!

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Enten du foretrekker å slappe av i sola, på stranden, gå i fjellet eller reise til Syden, er det én ting du kan være sikker på: Små helseplager kan raskt ødelegge din ellers vellykkede ferie. Her får du hjelp til å pakke "ferieapoteket" ditt slik at du er vel forbredt!

Endelig sommer!Solbrenthet, "turistmage", gnagsår, insektbitt og så videre har spolert ferien for mange.

I denne artikkelen finner du en praktisk liste over hva du bør huske på når du skal ut å reise. Dette er nyttige hjelpemidler som både forebygger typiske sommerplager og lindrer plager og smerter hvis uhell eller sykdom likevel inntreffer. Et godt "reiseapotek" er en god forsikring mot ødelagte feriedager.

Husk medisinene dine!Faste medisinerHvis du bruker spesielle medisiner fast, er det viktig å ta med nok for hele ferieoppholdet. Bruker du spesielle medisiner, kan det være lurt at du får med deg en attest fra legen din om dette, helst skrevet på engelsk. I enkelte tilfeller kan også tollvesenet forlange dokumentasjon på at et legemiddel er til personlig bruk. Resepter fra norske leger kan normalt brukes i nordiske land.

Også innen EØS/EU-området skal resepten i prinsippet kunne brukes, men per i dag er det opp til hvert enkelt land å tolke reglene. Hvis du går tom for nødvendige medisiner under et utenlandsopphold, kan du ta kontakt med et apotek, som kanskje vil kunne hjelpe deg.

Reiseapotek:I tillegg til de faste medisinene dine, kan det være lurt å ha et -reiseapotek- som inneholder:

- Plaster
- Sårrensemiddel
- Kompresser
- Gnagsårplaster
- Solkrem
- Lokalbedøvende krem ved insektstikk / brennmaneter
- Reseptfri hydrokortisonkrem for soleksem og solbrent hud
- Kløestillende middel
- Lette smertestillende tabletter (stikkpiller eller mikstur til barn) evt
smertestillende gele
- Reisesyketabletter
- Nesedråper
- Myggmiddel.

Det kan dessuten være lurt å vurdere:

- Et mildt stoppende diarémiddel
- Middel mot forstoppelse
- Middel mot sure oppstøt
- Smertestillende midler. En hodepine, menstrusjonssmerter eller en forstuing kan raskt sette en demper på glade feriedager. På reiser hvor man ikke har lett tilgjengelighet til apotek, eller i land hvor man ikke kjenner legemidlene kan det være en fordel å ha med seg det mest nødvendige av smertestillende midler i et ferieapotek. Alle reseptfrie legemidler skal bare brukes ved milde til moderate og kortvarige smerter.

Ved sterkere og langvarige plager må du oppsøke lege. Dersom ikke smertene ikke gir seg, eller de er så sterke at reseptfrie legemidler ikke hjelper, skal lege oppsøkes.

Husk at selv om du ikke trenger resept for å kjøpe disse preparatene, betyr ikke det at de er ufarlige! Brukt riktig, og over kort tid, har de få bivirkninger. Les nøye hva som står på pakken og ikke bruk mer enn anbefalt døgndose. De fleste smertestillende midler som selges uten resept finnes som tabletter, stikkpiller og mikstur. Nytt er at man nå kan få kjøpt en smertestillende og betennelsesdempende gel på apoteket som kan være et godt alternativ ved forstuing eller forstrekning. Gelen smøres på huden i henhold til bruksanvisning. Det innsmurte området bør ikke utsettes for sol.

Oppdatert 12.08.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer