Europeisk helsetrygdkort

Europeisk helsetrygdkort gjelder fortsatt. Dette kortet dokumenterer at du har rett til nødvendig helsehjelp i EØS-land eller i Sveits. Må bestilles i god tid før reisen - se leveringstiden!

<b>TRYGGHET:</b> Europeisk helsetrygdkort er lurt å ha med seg når du er på reise eller ferie i utlandet. Foto: NTB Scanpix / Jon Olav Nesvold
TRYGGHET: Europeisk helsetrygdkort er lurt å ha med seg når du er på reise eller ferie i utlandet. Foto: NTB Scanpix / Jon Olav Nesvold Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvem kan få helsetrygdkortet?

Du har rett til å få Europeisk helsetrygdkort hvis du er medlem av folketrygden i Norge, og er statsborger enten her i Norge, eller i et annet EØS-land eller i Sveits. Foreløpig gjelder kortet også i Storbritannia, selv om de for tiden forbereder seg på å forlate EU. Kortet er personlig og individuelt, og hvert enkelt familiemedlem må derfor ha med seg hvert sitt kort på reise.

Familiemedlemmer uten egne norske statsborgerskap, statsløse, og personer med flyktningstatus, kan også ha rett til Europeisk helsetrygdkort. Om du er medlem av folketrygden i Norge, men ikke har rett til Europeisk helsetrygdkort, kan du likevel ha rett til å få dekket helsetjenester ved opphold i andre EØS-land, for eksempel om du er utsendt arbeidstaker eller er student med lån i Statens lånekasse. Om man lurer på om man har rett til helsetrygdkort eller å få dekket helsetjenester i utlandet kan man ringe Veiledning helsenorge.no (+47 23 32 70 00).

Gjelder fortsatt på tross av koronapandemien

Du trenger også koronasertifikat for å reise ut og inn av landet. Dette regulerer ikke hvorvidt du har rett på helsetjenester, og erstatter ikke helsetrygdkortet. Du må derfor som tidligere ta med deg Europeisk Helsetrygdkort på ferie til utlandet.

Europeisk helsetrygdkort gir også under korona-situasjonen rett til nødvendig helsehjelp hos offentlig behandler i EU/EØS-området, på lik linje med innbyggerne i landet du oppholder deg i. Vær likevel klar over at det offentlige helsetilbudet kan være påvirket av korona-situasjonen i noen av landene som er med i ordningen. Helfo minner om at du i tillegg til Europeisk helsetrygdkort også bør ha en reiseforsikring, i følge Helsenorge.no.Europeisk helsetrygdkort kan brukes i alle land i EØS og Sveits, men man bør være oppmerksom om man reiser til et sted kortet ikke gjelder. Bildet viser EU-medlemsland (i blått), per juni 2019. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
Europeisk helsetrygdkort kan brukes i alle land i EØS og Sveits, men man bør være oppmerksom om man reiser til et sted kortet ikke gjelder. Bildet viser EU-medlemsland (i blått), per juni 2019. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hvor gjelder helsetrygdkortet?

Europeisk helsetrygdkort kan brukes i alle land i EØS og Sveits, det vil si følgende land: Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike (inkludert Guadeloupe, Martinique, Reunion, Fransk Guyana, Saint Martin og Mayotte), Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros (men ikke Nord-Kypros), Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal (inkludert Azorene og Madeira), Romania, Slovakia, Slovenia, Spania (inkludert Ibiza, Formentera, Mallorca, Menorca, Kanariøyene, Ceuta og Melilla), Storbritannia og Nord-Irland (inkludert Gibraltar), Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Østerrike.

Helsetrygdkortet gjelder ikke i land som ikke er EU/EØS-land. Vær spesielt oppmerksom på at kortet også ikke gjelder på følgende steder:

  • Monaco
  • Nord-Kypros
  • San Marino
  • Vatikanstaten
  • Guernsey, Isle of Man og Jersey

Hvordan får man helsetrygdkortet?

Europeisk helsetrygdkort kan man enkelt bestille her på Helsenorge.no. Du må logge inn med Bank-ID eller Buypass-ID. Når du bestiller kortet kan du samtidig bestille til ektefelle og barn. I løpet av 10 virkedager (arbiedsdager) får du kortet sendt hjem til deg i posten (adressen du er registrert på i Folkeregisteret). Kortet er normalt gyldig i tre år.

Hva gir helsetrygdkortet rett til?

Når du viser fram Europeisk helsetrygdkort hos behandleren, har du krav på nødvendig medisinsk hjelp i det landet du er i (i EØS-området eller Sveits), på samme vilkår som de som bor der - med de samme egenandelene som dem. Behandlingen skal være vurdert som nødvendig, og det tas hensyn til hva slags helsetjeneste det gjelder, og hvor lenge oppholdet i landet er tenkt å vare. Man må være oppmerksom på at standarden på behandlingen varierer fra land til land, og man kan ikke nødvendigvis forvente å få samme behandling i det aktuelle landet som man ville fått i Norge. Rettighetene man har etter EØS-avtalen er noe begrenset, og derfor anbefales det av helsemyndighetene at man også har en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet.

LES OGSÅ: Syk i ferien? Dette har du krav på.


Hva om man har glemt eller ikke har fått helsetrygdkortet?

Dersom du har glemt kortet eller ikke enda har fått kortet før avreise, kan du likevel reise uten. Ved behov for nødvendig helsehjelp i utlandet i EØS-området eller Sveits kan man ta kontakt med Helfo (telefon +47 23 32 70 00). Det kan da eventuelt utstedes en hasteblankett til den behandlende institusjonen, som fungerer som et Europeisk helsetrygdkort i papirversjon, og gir de samme rettighetene.


Hva hvis man ikke får brukt helsetrygdkortet?

Dersom den behandlende institusjonen ikke godtar helsetrygdkortet, må man selv betale for behandlingen, og sørge for å få med seg alt av dokumentasjon på oppholdet, den utførte behandlingen, med de aktuelle kostnadene, tilbake til Norge. I slike situasjoner anbefales man uansett å ta kontakt med Helfo så fort som mulig fra utlandet for å få klarhet i situasjonen.

LES OGSÅ: Er du frisk nok til å reise med fly?

NYT FERIEN: Fiks alle nødvendige kort og forsikringer før du drar på ferie. Foto: Scanpix
NYT FERIEN: Fiks alle nødvendige kort og forsikringer før du drar på ferie. Foto: Scanpix Vis mer

Husk reiseforsikring!

Siden dine helserettigheter etter EØS-avtalen er noe begrenset, er det viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet. I mange land får du ikke dekket utgifter til helsetjenester fullt ut av det offentlige. Dette kan også gjelde deler av opphold på sykehus. Utenfor Norden dekker heller ikke helsetrygdkortet ekstra utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke. For å sikre deg mot utgifter som oppholdslandet ikke dekker, eller utgifter ved hjemreise, må du ha en reiseforsikring som dekker slike utgifter.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder

1) Helsenorge, Europeisk helsetrygdkort
https://helsenorge.no/turist-i-utlandet/europeisk-helsetrygdkort

Opprinnelig skrevet 09.06.15. av Silje Ulveseth, journalist. Oppdatert 11.05.19. av Rune Erlandsen, lege. Oppdatert 28.07.2021 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.