Hvem kan få helsetrygdkortet?
Du har rett til å få Europeisk helsetrygdkort hvis du er medlem av folketrygden i Norge, og er statsborger enten her i Norge, eller i et annet EØS-land eller i Sveits. Foreløpig gjelder kortet også i Storbritannia, selv om de for tiden forbereder seg på å forlate EU. Kortet er personlig og individuelt, og hvert enkelt familiemedlem må derfor ha med seg hvert sitt kort på reise.
Familiemedlemmer uten egne norske statsborgerskap, statsløse, og personer med flyktningstatus, kan også ha rett til Europeisk helsetrygdkort. Om du er medlem av folketrygden i Norge, men ikke har rett til Europeisk helsetrygdkort, kan du likevel ha rett til å få dekket helsetjenester ved opphold i andre EØS-land, for eksempel om du er utsendt arbeidstaker eller er student med lån i Statens lånekasse.
Om man lurer på om man har rett til helsetrygdkort eller å få dekket helsetjenester i utlandet kan man ringe Veiledning helsenorge.no (+47 23 32 70 00).
Hvordan får man helsetrygdkortet?
Europeisk helsetrygdkort kan man enkelt bestille her på Helsenorge.no. Du må logge inn med Bank-ID, Buypass-ID eller Commfides. Når du bestiller kortet kan du samtidig bestille til ektefelle og barn.
OBS - 10 dagers leveringsfrist
I løpet av 10 virkedager (arbeidsdager) får du kortet sendt hjem til deg i posten på den adressen du er registrert på i Folkeregisteret.
Det betyr at hvis du for eksempel bestiller på fredag 17.06, er det ikke sikkert du får kortet i posten før 01.07, fordi helgedagene ikke telles med.
Kortet er normalt gyldig i tre år.
Gjelder fortsatt på tross av koronapandemien
Du trenger fortsatt koronasertifikat i noen land. Dette regulerer ikke hvorvidt du har rett på helsetjenester, og erstatter ikke helsetrygdkortet. Du må derfor som tidligere ta med deg Europeisk Helsetrygdkort på ferie til utlandet.
Europeisk helsetrygdkort gir også under koronasituasjonen rett til nødvendig helsehjelp hos offentlig behandler i EU/EØS-området, på lik linje med innbyggerne i landet du oppholder deg i. Vær likevel klar over at det offentlige helsetilbudet kan være påvirket av korona-situasjonen i noen av landene som er med i ordningen. Helfo minner om at du i tillegg til Europeisk helsetrygdkort også bør ha en reiseforsikring, i følge Helsenorge.no.

Hvor gjelder helsetrygdkortet?
Europeisk helsetrygdkort kan brukes i alle land i EØS og Sveits, det vil si følgende land: Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike (inkludert Guadeloupe, Martinique, Reunion, Fransk Guyana, Saint Martin og Mayotte), Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros (men ikke Nord-Kypros), Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal (inkludert Azorene og Madeira), Romania, Slovakia, Slovenia, Spania (inkludert Ibiza, Formentera, Mallorca, Menorca, Kanariøyene, Ceuta og Melilla), Storbritannia og Nord-Irland (inkludert Gibraltar), Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Østerrike.
Helsetrygdkortet gjelder ikke i land som ikke er EU/EØS-land. Vær spesielt oppmerksom på at kortet også ikke gjelder på følgende steder:
- Monaco
- Nord-Kypros
- San Marino
- Vatikanstaten
- Guernsey, Isle of Man og Jersey
Hva gir helsetrygdkortet rett til?
Når du viser fram Europeisk helsetrygdkort hos behandleren, har du krav på nødvendig medisinsk hjelp i det landet du er i (i EØS-området eller Sveits), på samme vilkår som de som bor der - med de samme egenandelene som dem. Behandlingen skal være vurdert som nødvendig, og det tas hensyn til hva slags helsetjeneste det gjelder, og hvor lenge oppholdet i landet er tenkt å vare. Man må være oppmerksom på at standarden på behandlingen varierer fra land til land, og man kan ikke nødvendigvis forvente å få samme behandling i det aktuelle landet som man ville fått i Norge. Rettighetene man har etter EØS-avtalen er noe begrenset, og derfor anbefales det av helsemyndighetene at man også har en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet.
LES OGSÅ: Syk i ferien? Dette har du krav på.
Hva om man har glemt eller ikke har fått helsetrygdkortet?
Dersom du har glemt kortet eller ikke enda har fått kortet før avreise, kan du likevel reise uten. Ved behov for nødvendig helsehjelp i utlandet i EØS-området eller Sveits kan man ta kontakt med Helfo (telefon +47 23 32 70 00). Det kan da eventuelt utstedes en hasteblankett til den behandlende institusjonen, som fungerer som et Europeisk helsetrygdkort i papirversjon, og gir de samme rettighetene.
Hva hvis man ikke får brukt helsetrygdkortet?
Dersom den behandlende institusjonen ikke godtar helsetrygdkortet, må man selv betale for behandlingen, og sørge for å få med seg alt av dokumentasjon på oppholdet, den utførte behandlingen, med de aktuelle kostnadene, tilbake til Norge. I slike situasjoner anbefales man uansett å ta kontakt med Helfo så fort som mulig fra utlandet for å få klarhet i situasjonen.
LES OGSÅ: Er du frisk nok til å reise med fly?

Husk reiseforsikring!
Siden dine helserettigheter etter EØS-avtalen er noe begrenset, er det viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet. I mange land får du ikke dekket utgifter til helsetjenester fullt ut av det offentlige. Dette kan også gjelde deler av opphold på sykehus. Utenfor Norden dekker heller ikke helsetrygdkortet ekstra utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke. For å sikre deg mot utgifter som oppholdslandet ikke dekker, eller utgifter ved hjemreise, må du ha en reiseforsikring som dekker slike utgifter.