Ereksjonsproblemer - hvordan undersøker legen deg?

Legens viktigste verktøy for å finne årsaken til ereksjonsproblemer er faktisk å høre hva du selv kan fortelle. Men noen fysiske tegn og symptomer kan gi en pekepinn på årsaken.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Etter at legen er ferdig med å stille spørsmål vil han eller hun som oftest gjøre en fysisk undersøkelse. Dette er noe av det legen kan se på (som regel vil det ikke være nødvendig å undersøke alle disse tingene på én gang):

  • Mengde kjønnsbehåring: Manglende eller svært lite kjønnshår kan tyde på testosteronmangel, selv om mengden varierer mye individuelt.
  • Forstørrede bryster, eventuelt væsking fra brystene: Dette kan være tegn på hormonforstyrrelser, men kan også være bivirkninger ved enkelte medisiner.
  • Legen vil undersøke testiklene, vurdere størrelsen og overflaten på dem, se om de er ømme og vurdere vevet omkring testiklene. Normale testikler er ca. i lengden, -de har vanligvis samme størrelse og form som et lite egg. Overflaten skal kjennes glatt, og det skal ikke være direkte smertefullt å undersøke dem.
  • Underutviklede testikler kan være en følge av kusma, skade eller eventuelt kirurgiske inngrep i testikkelen. Slike testikler kan ofte ikke klare å produsere tilstrekkelig mengde testosteron, og dette kan føre til ereksjonsproblemer.
  • Selve penis: Legen vil se etter sår, infeksjoner og tegn til seksuelt overførbare infeksjoner. Utflod fra urinrøret kan være et tegn på chlamydia eller gonoré. Infeksjon på penishodet kalles balanitt, og skyldes som oftest soppinfeksjon. En person med sukkersyke er spesielt utsatt for å få soppinfeksjoner, og langtidsvirkninger av sukkersyke er en av de hyppigste årsakene til ereksjonsproblemer.
  • Forhuden: Dersom det ikke er mulig å trekke forhuden tilbake, kalles tilstanden phimose. Denne tilstanden kan gjørre det ekstremt smertefullt å gjennomføre samleie, og kan av og til være årsaken til ereksjonsproblemene.
  • I lysken vil legen se etter kuler eller utposninger som kan tyde på brokk eller forstørrede lymfeknuter.
  • Det kan hende legen ønsker å undersøke prostata, og vurdere form, konsistens og om den er øm. Dette gjøres ved å kjenne i endetarmen med langfineren. Mange vil kanskje synes at dette er den verste undersøkelsen. Husk at det ikke er smertefullt, og at dette er en undersøkelse legen gjør daglig.
  • I tillegg vil legen se etter fysiske tegn som kan tyde på sykdom: for eksempel kan mange spindelvevslignende blodkarsutvidelser være tegn på kronisk leversykdom, en ikke uvanlig årsak til ereksjonsproblemer.
  • Blodtrykksmåling er også aktuelt å gjøre, da langvarig høyt blodtrykk kan skape ereksjonsproblemer.
  • Videre utredning?I tillegg til disse undersøkelsene, som alle kan gjøres på legekontoret, vil i noen tilfeller, særlig blant de unge noen andre undersøkelsesmetoder også være aktuelle:

    Søvnregistrering. Vanligvis får menn flere ereksjoner pr.natt, i forbindelse med visse søvnfaser. Det kan måles om eller hvor mange ereksjoner du får, og -kvaliteten- på erkesjonen kan vurderes.

    Denne undersøkelsesmetoden kan hjelpe legen din med å skille om det er fysiske eller psykiske problemer som er hovedårsaken til ereksjonsvanskene dine. Dersom det utelukkende er psykiske årsaker, vil nemlig de nattlige ereksjonene fungere helt normalt, mens dersom det også er fysiske årsaker involvert, vil ereksjonene ofte være færre, mindre kraftige og eller vare kortere.

    BlodtilførselFor å undersøke om blodtilførselen virker som den skal, kan legen/spesialisten gjøre en eller begge disse undersøkelsene:

    • Injeksjon. Det kan sprøytes inn et medikament inn i penis som påvirker blodtilførselen, og som vil gi en ereksjon dersom blodtilførselen er i orden.
    • Ultralyd. Blodgjennomstrømningen kan undersøkes med et ultralydapparat som viser styrken på blodstrømmen i forskjellige farger. Dette kalles en farge-Doppler.

    Dette er imidlertid ikke undersøkelser som gjøres i vanlig allmennpraksis.


    Oppdagert av Siri Helene Hauge, lege.

    Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

    Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

    Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

    Les mer om medisinsk kvalitetssikring

    Vi bryr oss om ditt personvern

    Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer