Diabetes Type 2 koster milliarder

Type 2-diabetes koster trolig det norske samfunn flere milliarder kroner årlig.

Hva er diabetes?Sykdommen har fått sitt navn fordi den fører til at det blir for mye sukker i blodet (sukkersyke). Årsaken er enten mangel på insulin, eller at insulinet ikke har god nok virkning.
Insulin er et hormon som lages i bukspyttkjertelen, og som regulerer sukkermengden i blodet.

Det finnes to typer diabetes:
Type 1-diabetes. Denne typen skyldes mangel på insulin. Den forekommer i alle aldre, men de fleste er unge når de får sykdommen (under 40 år).

Type 2-diabetes. Denne typen skyldes at insulinet virker dårlig. Den er vanligst hos overvektige personer og hos eldre.

I tillegg til behandlingsutgifter på flere milliarder, påføres samfunnet tilsvarende store kostnader knyttet til sykefravær og uføretrygd, viser en ny svensk studie. Sverige bruker ca. 7 milliarder årlig på dette. Forholdene er trolig tilsvarende i Norge.

FolkesykdomRundt 100 000 nordmenn lider av type 2-diabetes. I tillegg kommer (minst) 20 000 som ikke vet at de har sykdommen.

Økning
Helseundersøkelser i Nord-Trøndelag viser en generell økning i antallet pasienter med type 2-diabetes. Størst risiko har menn i alderen 20-60 år og kvinner i alderen 20-50 år - her var økningen henholdsvis 40 og 60%. Den viktigste årsaken til dette er fedme og lite fysisk aktivitet.

LivsstilDet er mye å hente ved endret livsstil, endret kosthold og god medisinsk behandling. Flere forskningsrapporter konkluderer med at tiltak som regulerer blodsukkeret og blodtrykket gir redusert risiko for utvikling av komplikasjoner til type 2-diabetes.

Hva kan diabetes føre til?
-To til fire ganger økt risiko for hjerte-karsykdommer
-To til fire ganger økt dødelighet ved hjerteinfarkt
-Økt risiko for hjertesvikt
-Kraftig økt risiko for amputasjoner
-Andre senkomplikasjoner er hjerneslag, nyresvikt, blindhet, og fotsår.

Fakta om type 2-diabetesMer enn 80 % av alle diabetikere har type 2-diabetes. Sykdommen kjennetegnes av høyt blodsukker. Hovedårsaken til type 2-diabetes er at kroppen får nedsatt evne til å reagere på sitt eget blodsukkersenkende hormon, insulin. Dette betegnes ofte som insulinresisitens. Ved insulinresistens klarer ikke kroppen å transportere sukkeret fra blodet og inn i vevet.

I begynnelsen vil kroppen produsere ekstra insulin, men etter hvert vil dette ikke være nok til å unngå for høyt blodsukker. Vedvarende høyt blodsukker gir øket risiko for sykdommer i hjerte og blodårer.

Arv
Svært mange mennesker er i større eller mindre grad arvelig disponert for utvikling av type 2- diabetes. Dessuten øker risikoen for utvikling av type 2 diabetes med alderen, ved overvekt og ved mangel på regelmessig fysisk aktivitet. På grunn av lite fysisk aktivitet i det moderne samfunnet ser vi nå type 2-diabetes hos flere og yngre mennesker.

Behandling?De fleste pasienter starter behandlingen med kostholdsveileding og endring av mosjonsvaner. Dersom det ikke er tilstrekkelig til å få bukt med det høye blodsukkeret må man ty til medikamentell behandling.

Kilde:
-Folkehelseinstituttet

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Sigrid Klepaker
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen