De vanligste feriesykdommene nordmenn får i utlandet

79 prosent av alle som fikk tarminfeksjoner i fjor fikk det på reise.

SPANIA: I dette ferielandet er det vanligst at nordmenn blir smittet av campylobacter.  Foto: Scanpix
SPANIA: I dette ferielandet er det vanligst at nordmenn blir smittet av campylobacter. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Folkehelseinstituttet har nylig utgitt en rapport som gir en oversikt over de smittsomme sykdommer reisende fra Norge pådro seg i utlandet i 2014.

Tarminfeksjoner er desidert de vanligste sykdommene meldt etter reise i utlandet, med 12 080 registrerte tilfeller i perioden 2010-2014.

79 prosent av alle tilfellene ble smittet på reise i utlandet.

Tarminfeksjoner vi pådrar oss er:

  • Campylobacter.
    Campylobacter gir moderat feber og allmennsymptomer. Diaré er ofte blodig slimete. Magesmerter er også vanlig. Smittes via kontaminerte næringsmidler, spesielt ikke-desinfisert drikkevann, fjørfekjøtt og upasteurisert melk. (1437 tilfeller)
  • Salmonellose
    Smittes gjennom kontaminerte næringsmidler, ifølge FHI.no. Vanligst er kjøttprodukter – særlig svine- og fjørfekjøtt – men også egg, eggprodukter, melk, skalldyr, kontaminerte grønnsaker og krydder. Kan også smitte gjennom ikke-desinfisert drikkevann. Salmonella gir symptomer som diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber.
  • Giardiasis
    Parasitten smittes via kontaminert vann eller grønnsaker, frukt og bær. Årlig smittes cirka 200 millioner mennesker i Asia, Afrika og Latin-Amerika av Giardia lamblia, ifølge Verdens helseorganisasjon. Symptomer: vanntynne diaréer, øvre mage-tarmplager med magesmerter og luftoppstøt med råtten lukt.
  • Shigellose
    Shigella rammer hovedsakelig tykktarmen og kalles også bakteriell dysenteri, ifølge FHI.no. Smittes via kontaktsmitte under uhygieniske forhold eller smitter gjennom kontaminert vann eller matvarer. Symptomer: Vandig tynntarmsdiaré som i løpet av kort tid går over til kolitt med feber, kvalme og abdominalkramper. Diaré med blod og slim og puss. (53)>
  • E.coli­‐enteritt
    En EHEC-infeksjon (Enterohemoragiske E. coli) kan etter en initial diaréfase føre til massiv, blodig diaré med varighet 4-10 dager. Sykdommen smittes gjennom kontaminerte næringsmidler som kjøtt- og kjøttprodukter fra storfe og småfe, grønnsaker, upasteurisert melk og produkter av upasteurisert melk og drikkevann. (34)

LES OGSÅ: Økning av E.coli-tilfeller i Norge

TA FORHOLDSREGLER: God personlig hygiene og forsiktighet med smitteutsatt mat. Foto: Scanpix
TA FORHOLDSREGLER: God personlig hygiene og forsiktighet med smitteutsatt mat. Foto: Scanpix Vis mer

Får gonoré i utlandet

På plass nummer to troner seksuelt overførbare sykdommer med 1109 tilfeller. Dette utgjorde syv prosent.

Kjønnssykdommer som gonoré, HIV-­infeksjon, aids og syfilis tilhører denne kategorien, hvor gonoré forekommer hyppigst av disse.

Stadig flere homofile og heterofile menn og kvinner får gonoré i Norge. Thailand har lenge vært et viktig smitteområde for heteroseksuelle.

Sykdommen er vanskelig å oppdage, og kvinner og menn får ulike symptomer.

– Årsaken til økt smitte er at flere dropper kondomet enn før. Spesielt hos menn som har sex med menn, har kanskje frykten for hiv gradvis blitt borte, da man kan få god behandling for det. Dermed tar man flere sjanser, har Øivind Nilsen, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, uttalt til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Derfor får du akutt diaré

I disse landene blir vi oftest smittet

Ifølge rapporten ble flest nordmenn smittet av sykdommer i Europa (mer enn 8400 av tilfellene).

Spania, Tyrkia og Thailand var de landene hvor flest ble smittet, med mer enn 1500 tilfeller hver.

Mer enn 4200 tilfeller ble smittet i Asia.

Andelen smittede tilfeller i de ulike verdensdeler og land har vært stabilt i denne femårsperioden.

LES OGSÅ: Diaré? Styr unna denne maten

SYK PÅ REISE: Tarminfeksjoner er sykdommene flest nordmenn blir smittet av i utlandet. Foto: Scanpix
SYK PÅ REISE: Tarminfeksjoner er sykdommene flest nordmenn blir smittet av i utlandet. Foto: Scanpix Vis mer

Den vanligste diarésykdommen

Campylobacteriose er den aller vanligste diarésykdommen nordmenn pådrar seg i utlandet. Man kan bli smittet via forurenset mat, vann, eller ved kontakt med smittede dyr eller fugler, og bare noen få bakterier er nok til å få diaré.

I 2014 ble det meldt 3386 tilfeller av campylobacteriose til meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) i 2014. 1553 oppga at de hadde blitt smittet i utlandet.

Det er spesielt i juni, juli og august at det meldes inn mest Campylobacter-tilfeller til MSIS. Dette gjelder både for dem som har blitt smittet i Norge og i utlandet.

Vanligste smitteland for campylobacteriose i fjor var:

  • Spania (311 tilfeller)
  • Tyrkia (153)
  • Hellas (109)
  • Thailand (95)
  • Polen (80)
  • Frankrike (60)

Reisende fra Norge får sjeldent tropesykdommer som malaria eller denguefeber. Det ble registrert 48 tilfeller av reiserelaterte malaria, mens 67 tilfeller fikk denguefeber i 2014.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer