Ankelleddet utgjøres av tre knokler - to knokler i leggen, leggbeinet (tibia) og skinnbeinet (fibula), samt ankelbeinet (talus).
Flatene i dette leddet, som ledd ellers, er kledd med brusk. Brusk er et fast, elastisk støttevev som særlig er å finne i ledd da brusk er en utmerket støtdemper og er mer fleksibelt enn benvev. I forbindelse med ankelskader, og da særlig overtråkk, kan brusken som kler leddflatene i ankelen skades. I ankelen rammes spesielt ofte brusken som kler ankelbeinet. Brusk har dårlig evne til å tilheles, derfor kan bruskskader bli spesielt langvarige. (1) (2)
LES OGSÅ: Hælsmerter

Årsak til bruskskade i ankelen
Skader av brusken i ankelen ser man særlig ved gjentatte skader av ankelen.
Slike bruskskader kan ha ulik alvorlighetsgrad - brusken kan skades isolert, eller det kan foreligge et samtidig ankelbrudd, og bruskbiter kan også løsne og kile seg fast som kan gi låsninger i leddet. (1)
LES OGSÅ: Plantar fascitt: Smerter under foten?
Utbredelse
Bruskskader i ankelen er en ikke sjelden komplikasjon til ankelskader, særlig hos idrettsutøvere, og spesielt ved gjentatte skader og ved skader som følge av av hopp eller løp. (1)
Symptomer på bruskskade
Symptomene på bruskskade i ankelen er vedvarende ankelsmerter, særlig ved bruk av foten, som oppstod etter den aktuelle skaden. Smertene kommer som regel akutt, men symptomene kan også tilkomme mer gradvis. Man opplever også stivhet, og i sjeldnere tilfeller også låsninger, som er et tegn som særlig gir mistanke om at en bruskskade kan foreligge. (1) (2)

LES OGSÅ: Klager barnet over vondt i hælen?
Differensialdiagnoser
Bruskskade i ankelen gir ofte ikke veldig spesifikke symptomer, så lenge man ikke opplever låsninger. Det kan ofte ligne på andre tilstander i ankelen.
Noen av disse inkluderer:
- Artrose/slitasjegikt: Degenerative forandringer i ledd (oftest flere) som kommer snikende over flere år. Det gir smerter, stivhet og funksjonsnedsettelse, og rammer i stor grad eldre.
- Kronisk instabilitet i ankelleddet/løs ankel: En tilstand med hyppige overtråkk uten en åpenbar årsak som ofte sees hos idrettsutøvere.
- Ankelimpingement/fotball- og ballettankel: Gjentatte belastninger og skader kan medføre rifter i leddkapselen og leddbånd i ankelen, som kan gi betennelse og trange forhold, som gir smerter og klemmer på strukturer. (1)
LES OGSÅ: Smerter i tommel - brudd eller forstuing?
Når bør man oppsøke lege?
Man bør oppsøke lege ved en akutt skade som medfører smerter, funksjonsnedsettelse og mistanke om skade av strukturer i ankelen, eller langvarige plager over flere uker som ikke blir bedre selv med ro og hvile.

Diagnose
Diagnosen mistenkes ofte klinisk av legen på bakgrunn av symptomer (særlig ved låsninger), og en typisk sykehistorie med plager hos idrettsutøver som følge av en akutt skade. En bruskskade i ankelen
kan påvises med bildediagnostikk (CT eller MR), eller artroskopi, som er den sikreste metoden - artroskopi er både en undersøkelses- og en behandlingsmetode der man går inn i leddet med et kikkertrør. Ved mistanke om bruskskade i ankelen eller ved andre langvarige ankelsmerter man ikke finner ut av blir man som regel henvist til en ortoped. (1)
LES OGSÅ: Hvordan behandle overtråkk eller forstuing?

Vanlige fotballskader
Behandling
Hvilken behandling man velger avhenger av hvor alvorlig bruskskaden er. Hvis det foreligger brudd i brusken uten at noen biter har løsnet vil behandlingen oftest involvere immobilisering med gips eller ortose i 6 uker uten belastning. Dersom det finnes løse bruskbiter må man ofte operere skaden, og ortopeden vil enten kunne fjerne eller feste den løse biten ved artroskopi, med immobilisering med gips eller ortose etter operasjonen. (1) (2)
Prognose:
Jo yngre man er jo bedre prognose har man ved bruskskade i ankelen. Selv med ganske alvorlige skader er prognosen god, og nesten alle som får en bruskskade i ankelleddet gjenvinner sin normale ankelfunksjon. (1) (2)
Kilder: