Blodsukker

Når man skal undersøke om en person har sukkersyke er måling av blodsukkeret det viktigste.

Hva er blodsukker?Blodsukker er det samme som glukose, og blir brukt som drivstoff i kroppen. Blodsukkeret kommer fra maten vi spiser, og blir sugd opp fra tarmen og inn i blodet. Derfra sirkulerer det med blodstrømmen rundt til kroppens celler og forsyner disse med sukker.
For at cellene skal kunne ta til seg sukker er insulin nødvendig. Insulin er en slags nøkkel som åpner opp cellene og gjør dem mottakelig for sukker. Dersom man ikke har insulin, blir sukkeret værende i blodårene og man får da høyt blodsukker. Dette resulterer igjen i at man blir sliten og trett, da cellene ikke får den energien de trenger for å fungere optimalt.

Hvordan sjekke blodsukkeret?Blodsukkeret ditt kan du sjekke hos legen din med en enkel blodprøve. For å stille diagnosen sukkersyke bør man ta såkalt -fastende- blodsukker, det vil si at du ikke spiser (og helst ikke drikker noe, kun eventuelt litt vann) noe etter midnatt kvelden før blodprøven. Man skal heller ikke røyke eller tygge tyggis/ta pastiller før testen.

Hva er normalt blodsukker?I 1998 satte WHO nye verdier for hva som regnes som sukkersyke.
Hos friske, fastende mennesker er blodsukkeret under 7,0 mmol/l (i såkalt plasma). Dersom du har et fastende blodsukker over 7,0 mmol/l har du sukkersyke. Man kan også måle blodsukkeret når man ikke er fastende - en verdi over 11,0 mmol/l vil si at man har diabetes.

GlukosebelastningHvis man får verdier mellom 5,5 og 7 mmol/l (for fastende) gjør man en såkalt glukosetoleransetest. Denne testen utføres på legekontoret og er som følger: Man faster fra midnatt og kommer på legekontoret om morgenen. Først blir blodsukkeret ditt målt, deretter får du en drikk (ca 2-3 dl) som inneholder sukker. Etter du har drukket skal du sitte i ro i 2 timer, og deretter blir blodsukkeret ditt målt igjen. Dersom du da har verdier under 11,0 mmol/l har du ikke sukkersyke, men verdier mellom 7,8 og 11,0 mmol/l indikerer nedsatt glukosetoleranse. Hvis blodsukkeret er lavere enn 7,8 mmol/l har du ikke diabetes.

Andre blodprøverDersom legen din fastslår at du har diabetes, vil det bli tatt en del prøver i tillegg, blant annet er det viktig å sjekke kolesterolet - både HDL og LDL i tillegg til triglyserider skal sjekkes. HbA1c er en blodprøve som kan vise hvordan blodsukkeret ditt har vært over lengre tid. Også nyrefunksjonen sjekkes med å måle kreatinin i blodet og man tar en urinprøve for å se om urinen inneholder sukker eller proteiner.

Kilder:
-Norsk Folkehelseinstitutt
-Steinar Hunskår: Allmennmedisin