Blodsukker uten smerter

Er du diabetiker så kjenner du til det daglige stikket i fingertuppen. Å måle blodsukkeret regelmessig er viktig for en person med sukkersyke, men nå prøver forskere ut nye, smertefrie metoder.

Blodsukkeret er selve problemet hos personer med sukkersyke. På grunn av en insulinproduksjon som er i ubalanse eller defekt, vil blodsukkeret stige over normale nivåer hvis ikke diabetikeren behandles med insulin, tabletter eller spesiell diett. Et stikk i fingertuppen og en bloddråpe på blodsukkermåleren gir informasjon om hvor høyt blodsukkeret er. Slik kan behandlingen tilpasses til du får et optimalt blodsukkernivå. Ved febertilstander, trening eller forandringer i dietten vil blodsukkeret forandre seg og insulindosene må endres.

Et godt kontrollert blodsukker forebygger synsproblemer, blindhet, nyresykdom, sirkulasjonsproblemer inklusive potensproblemer og hjerteinfarkt. Sukkersyke er en sykdom som koster samfunnet store summer hvert eneste år, sykdommen er svært utbredt og har store konsekvenser for pasientens livsstil, fremtidige helse og oppfølgingsbehov. Sannsynligvis koster lidelsen samfunnet et titalls milliarder kroner pr år.

Nye metoder
18. august begynte et symposium i Boston i regi av American Chemical Society. Her presenteres kjemiske forskningsresultater, nyvinninger, patenter og prosjekter. For diabetikere er det spesielt tre prosjekter som er interessante;

- blodsukkermålinger med infrarødt lys; forskere på Universitetet i Ohio og Iowa arbeider med en metode som måler blodsukkeret med infrarødt lys på huden, for eksempel på en øreflipp, fingertupp eller tungen.

- blodsukkermålinger med tatoveringer; en forsker fra Texas arbeider med en metode hvor små polymerkuler opereres inn under huden. Disse kulene inneholder selvlysende molekyler som reagerer på blodsukkernivået og som sender ut lys i bestemte frekvenser. Blodsukkerverdiene kan derved leses av med en detektor over huden.

- blodsukkermålinger med kontaktlinser; en forsker fra Univeristetet i Pittsburgh har utviklet en spesiell gele som kan omformes til en kontaktlinse. Denne gelen inneholder stoffer som reagerer med blodsukkeret i tårevæsken, slik at kontaktlinsen endrer farge med blodsukkermengden. Diabetikeren kan derfor se seg selv i speilet og få informasjon om blodsukkernivået ut fra fargen på linsene.

Slike metoder ligger fortsatt et lite stykke inn i fremtiden, men det er håp om at stikket i fingeren en dag blir unødvendig. En god blodsukkerkontroll vil forebygge fremtidige komplikasjoner, og spesielt for unge og barn med sukkersyke kan stikket være en hindring for slik blodsukkerkontroll.