Nyere forskning antyder at svært lite av karbohydratene (sukker og stivelse) du spiser blir omdannet og lagret som fett. Jippi og hurra, tenker du kanskje, og tror at sukker ikke kan omdannes til fett. Lei for å måtte si det, men så lett er det nok ikke.
Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene.
Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.
Publisert Sist oppdatert
Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.
PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.
Fettet sparesNår du spiser karbohydrat, for eksempel sukker, øker kroppen din forbrenningen av karbohydrat. Det gjør at fett blir mindre etterspurt som energikilde, og det skyves bakover i køen. Dermed -spares- fettlagrene i kroppen.
For mye av det gode..Hvis du spiser mer enn det kroppen din trenger, vil du gå opp i vekt. Da spiller det ingen rolle om energien kommer fra karbohydrater, fett eller protein. Så lenge ikke kroppen din har bruk for all maten du får i deg, vil den rett og slett lagre overskuddet.
Spis fiber!Du gjør lurt i å spise mat som i inneholder fiber i tillegg til karbohydrater. Dette vil i hovedsak si kornprodukter, poteter, frukt og grønnsaker. De gir lite energi i forhold til det sukkerrike mat- og drikkevarer gjør. Dessuten gir de deg mange viktige vitaminer, mineraler , sporelementer, for ikke å glemme kostfiber. Fiberholdig mat kan også hjelpe deg med å kontrollere matinntaket ditt, fordi det er mer mettende enn sukker. Sukker bidrar bare med energi eller «tomme kalorier».
Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.
Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.
Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.
Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.