Benskader i skibakken

Ved uhell i skibakken kan det dreie seg om alt fra en harmløs vrikking av en ankel, til alvorlige hodeskader. Det er derfor viktig at du er kjent med prinsippene for førstehjelp og hvordan du oppfører deg i en nødssituasjon.

Ofte vil det være snakk om små skader, der det ikke blir nødvendig med verken redningspatruljer eller ambulansehelikopter. Her er det også mange nyttige ting du kan få gjort for å hjelpe den skadede.

Forstuvninger og vrikkingerVed forstuvninger og vrikkinger er den viktigste behandlingen rask førstehjelp etter RIKE-prinsippet. Dette bør alle som driver med idrett og friluftsliv ha god kjennskap til.

R: Ro. La den skadede kroppsdelen være i ro. Prøv ikke å belaste den i et døgn eller to etter skaden.

I: Is. Dersom du legger på is, demper du hevelsen og smertene. La isen ligge på ca. 15-20 minutter i timen i flere timer, gjerne hele den første dagen. Viktig: Legg ikke isen direkte på huden, det medfører frostskader.

K: Kompresjon. Legg på et stramt elastisk bind eller sportstape. Viktig: Bandasjen skal ikke være så stram at den stanser blodomløpet. Det merker du ved at følelsen blir borte i den skadede kroppsdelen og at huden i området blir blå.

E: Elevasjon. La den skadede kroppsdelen ligge høyt, dvs. over hjertehøyde. La f.eks. en forstuet ankel ligge på en pute om natten.

I løpet av noen timer, bør en lege vurdere om skaden er så alvorlig at den bør behandles videre, eller om man kan fortsette med RIKE-behandlingen. Legen kan også foreskrive betennelsesdempende medisiner for at hevelsen skal gå fortere ned.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-