Astma og røyking

Vi vet alle at røyking ikke er bra. Men for én gruppe er røyking en svært stor belastning for lungene, nemlig dem med astma.

Astma er en kronisk betennelsestilstand i lungene. Luftveiene overreagerer og trekker seg sammen, samtidig som det produseres mye slim som kan gjøre det vanskelig å puste skikkelig. Hva som utløser et astma-anfall varierer fra person til person. For noen er fysisk aktivitet den utløsende faktoren, for andre er parfyme eller sigarettrøyk problemet. Temperaturforskjeller, pollen, pelsdyr og sterke følelser kan også utløse astma-anfall.

Røyking og astmaSom nevnt over er det mange som lider av astma som reagerer på sigarettrøyk. Sigarettrøyk i seg selv skader lungene blant annet ved å ødelegge flimmerhårene som har som hovedoppgave å fjerne slim og rusk fra luftveiene. For en som har astma er slimproduksjon allerede et stort problem. Hvis flimmerhårene ødelegges vil dette utgjøre en ekstra risiko for å bli tungpustet på grunn av slim. I tillegg er det mulig at røyken kan forårsake sammentrekninger i luftveiene/bronkiene, og dermed et astma-anfall.

På lang siktAlle kjenner til kreft-risikoen ved å røyke. I tillegg er kols - kronisk obstruktiv lungesykdom en vanlig sykdom som oppstår etter langvarig røyking. Kols er en sykdom hvor luftveiene er kronisk betente og det produseres svært mye slim. Oppbygningen av luftveiene forandres og ødelegges, slik at det blir mindre fungerende vev, og dermed vanskeligere for kroppen å få nok oksygen.

Naboen røykte til han var 98 år!Noen mennesker klarer seg tilsynelatende godt, til tross for langvarig røyking. De får verken lungekreft eller kols. Hvordan er dette mulig? Og hvorfor skal ikke dette gjelde for deg, spør du kanskje.

Man vet ikke hvorfor noen ikke blir syk av røyking, mens det for andre er dødelig. Det man med sikkerhet vet er at dersom du har astma og røyker, er du nærmest garantert å utvikle kols på lang sikt. Denne risikoen er mye større for astmatikere enn for dem som ikke har astma. Røykende astmatikere kommer sannsynligvis til å ende opp med en kronisk lungesykdom, som etter mange år vil trenge oksygen-behandling i hjemmet. Dersom røyken stumpes vil pusten bli bedre og risikoen for kols normalisere seg.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-