Asparges - en helsebringende delikatesse

Romerne dyrket asparges og riktig nøt denne herlige grønnsaken. I middelalderen var planten lite brukt, men fra det 16. århundre ble asparges dyrket på nytt. Den hadde ry for å fremme utroskap!

I dag blir vel asparges først og fremst forbundet med velsmakende mat og kokkekunst, men hvem vet, kanskje virker den som et afrodisiakum også?

God helse i asparges!Rent helsemessig er asparges i hvert fall svært sunt, den er rik på A- og C-vitaminer, og inneholder få kalorier (29 kcal pr. 100 g vare).

Hvordan tilberede?Mange er i tvil om hvordan aspargesen skal tilberedes. Hvor lenge skal den koke? Hva skal jeg ha til?

Nå er vi midt i asparges-sesongen. Lommelegen har sakset en oppskrift fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Å tilberede asparges kan gjøres kjemperaskt og superenkelt. Inspirert til å prøve denne?

Asparges med skinke og parmesan4 porsjoner

500 g asparges
4 skiver spekeskinke (tynt skåret)
parmesanost
2-3 ss god olivenolje
salt og sukker

Asparges kokes et par minutter i kokende vann med litt salt og sukker i. Det er en fordel å koke i høy kjele slik at tuppene holder seg fine. Avkjøles i iskaldt vann ca. 1 minutt. Fordel de ferdig kokte asparges over på fire tallerkener. Legg over en skive spekeskinke pr. porsjon og dryss over reven parmesanost. Drypp over noen dråper god olivenolje. Retten serveres gjerne med godt brød til.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt