Albuen ute av ledd

Albuen er leddet mellom overarmen og to knokler i underarmen, albuebeinet (ulna) og spolebeinet (radius). Albuen kan gå ut av ledd hvis den bøyes kraftig bakover, for eksempel ved fall på utstrakt hånd.

Medisinsk betegnelse: albueluksasjon.Sykdomstegn
Smerter og hevelse. Formen på albuen er forandret. Noen ganger er det en fjærende motstand hvis du forsøker å bevege den. Når albuen kommer ut av ledd, kan både nerver og blodårer skades samtidig. Det kan også oppstå brudd i knoklene rundt albueleddet.

Behandling

  • Kontakt lege, som først vil undersøke at nerver og blodårer er uskadd. Deretter må leddet settes på plass (reponeres). Før reponeringen begynner, er det vanlig å gi medisiner som virker avslappende og smertestillende; eventuelt kan reponeringen gjøres i narkose. Leddet settes tilbake på plass ved en kombinasjon av trykk og drag.
  • Den første tiden etter at leddet er reponert, kan det være aktuelt å bruke en bandasjeslynge for å holde det i ro. Men det er viktig å komme i gang med gjenopptreningen av leddet så tidlig som mulig. Du kan øve til smertegrensen, det vil si at du kan gjøre bevegelser så lenge de ikke gjør vondt.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-