15 gode råd for god søvn

Får du ikke sove? De fleste har søvnvansker fra tid til annen. Her får du 15 gode råd for bedre søvn.

Har du god søvnhygiene?
Man snakker ofte om søvnhygiene: vaner og rutiner rundt det å sove. Det kan være vanskelig å legge fra seg arbeidet, bekymringer og stress. Vi vil så gjerne være effektive og få allting unnagjort. Men få ting kan påvirke effektiviteten din så mye som søvnmangel!

Gode råd for god søvn:

1) Prioritér søvnen!
Gi deg selv lov til å legge deg! Gjør søvnen til en prioritert oppgave på listen over ting som skal gjøres. Selv om du føler at det er masse du skulle ha gjort, blir det lite effektivt dersom du ikke sover nok.

2) Legg fra deg det vanskelige
Slapp av i god tid før du går til sengs. Prøv å unngå å skulle hanskes med vanskelige problemer eller bekymringer rett før leggetid, -ta tak i det tidligere på dagen, ellers er det lett å bli liggende og gruble.

3) Innarbeid faste kveldsritualer
Kan du huske hvordan du ble trøtt av kveldsrutinene som barn? Dersom du venner deg til å gjøre de samme tingene rett før du legger deg, får kroppen og hjernen din signaler om at det nærmer seg sovetid.

4) Lev regelmessig
I perioder med dårlig søvn er dette ekstra viktig. Din biologiske klokke fungerer best når du legger deg og står opp til omtrent samme tid, -også i helgene! Selv om du kom deg sent i seng kvelden før, og selv om du har hatt vanskelig for å sove. Det virker nok nådeløst, men om kvelden vil du være trøtt, kanskje trøtt nok til å sove natten gjennom. Når du har klart å holde ut slik i mange nok dager får du regulert rytmen inni deg så du blir søvnig og våken til de riktige tidene.

5) Unngå små "høneblunder"
Begrens søvnen til én - maksimalt to - perioder i døgnet.

6) Mosjonér litt hver dag
Regelmessig mosjon hjelper deg med å kvitte deg med anspenthet og stress og gir en behagelig ro etterpå. Men ikke mosjonér for tett opptil leggetiden, da kan det være vanskelig å falle i søvn.

7) Ha avslappende omgivelser
Skap et beroligende sted å sove: Sørg for et mørkt, kjølig og rolig soverom.

8) Ligg godt!
Har du søvnproblemer, kan det lønne seg å investere i en komfortabel madrass som gir bra støtte. Det kan være vanskelig å få sove godt på en madrass som er for hard eller for bløt, klumpete eller for liten!

9) Ikke legg deg stappmett
Spis litt, men ikke for mye kveldsmat.

10) Unngå stimulanter
Unngå kaffe, te og cola de siste fire timene før sengetid. Begrens røyking om kvelden, nikotin gjør det vanskeligere å få sove.

11) Ikke bruk alkohol som sovemiddel
Alkohol er et dårlig sovemiddel. Selv om en drink gjør det lettere å sovne inn om kvelden, gjør alkoholen søvnkvaliteten dårligere. Du vil også lettere våkne tidligere og får vansker med å sovne inn igjen.

12) La soverommet være reservert for søvn og sex
Sex kan imidlertid både fremme og hemme søvntrangen. Menn sover som regel godt etter sex, mens kvinnene ofte kan kvikne til. Ikke bruk soverommet som hobbyrom, kontor eller tv-stue.

13) Unngå regelmessig bruk av sovemidler
Sovepiller fører ikke til en normal søvn, det er fort gjort å bli avhengig av dem slik at du stadig trenger høyere dose. Noen sovemedisiner gjør deg dessuten trøtt dagen etterpå.

14) Prøv å lese i en virkelig kjedelig bok
Slukk lyset når du merker at øyelokkene blir tunge. Hvis du ikke har sovnet i løpet av en halv time skal du stå opp igjen i steden for å ligge og vri deg. Sett deg i en stol, les litt, slapp av, og legg deg igjen etter en halv times tid.

15) Sky snorkeren
Dersom partneren snorker, er det bedre å sove hver for seg enn å lide av kronisk søvnmangel!

Men: Grip fatt i årsaken. Det er mange årsaker til søvnmangel, både psykiske og fysiske sykdommer. Dersom søvnproblemene har en bestemt årsak, er det viktig å ta fatt i den!