Annonsørinnhold

Myter og fakta om nikotin

Er du redd for å bli avhengig av nikotin? Tror du det er best er å stumpe røyken på dagen?

Myter og fakta om nikotin

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Myte: Det er dyrt å bruke nikotinerstatningsprodukter

Noen synes nikotinerstatningsprodukter koster for mye, men hvis du sammenligner det med prisen på sigaretter, vil du kanskje bli overrasket! Hvis du tar utgangspunkt i at det ofte er nok å bruke 8-12 NICORETTE® tyggegummier pr. dag, vil det koste deg i gj.snitt ca. 22,- kr. daglig*. Til sammenligning koster 8-12 sigaretter pr. dag i gjennomsnitt ca. 50,- kr.

*Basert på at en pakke med 210 stk NICORETTE® tyggegummi koster ca. 450,- kr.

Myte: Røyking gjør deg mindre stresset

Forskning viser at røyking øker det generelle stressnivået. Sigarettens tilsynelatende avslappende effekt skyldes i stor grad at den lindrer symptomer (f.eks. irritabilitet, angst og rastløshet) forårsaket av nikotinabstinens. Forskning viser at tidligere røykere føler seg mindre stresset etter at de sluttet å røyke.

Myte: Nikotin er det farligste stoffet i sigaretter

Mange tror at nikotin er det farligste stoffet i sigaretter, men slik er det ikke. Nikotin er det vanedannende stoffet i sigaretter, men det har vanligvis få andre helseeffekter i normale doser. Det er de 7 000 andre giftstoffene og kjemikaliene i tobakksrøyk som forårsaker hjerteinfarkt, kreft eller lungesykdom – ikke nikotinet. I tillegg inneholder godkjente nikotinprodukter mye mindre nikotin enn du får ved å røyke, og måten de tilfører kroppen nikotin på gjør dem i tillegg mindre vanedannende enn røyking.

Myte: Å bruke nikotinerstatningsprodukter er like skadelig som å røyke

Sigaretter er en kjent årsak til kreft, hjertesykdom og mange andre sykdommer. Det er giftstoffene i sigarettrøyk som forårsaker de fleste av disse sykdommene – ikke nikotinet. Nikotinerstatningsprodukter har blitt brukt gjennom flere tiår av millioner av mennesker verden over!

Myte: Nikotinerstatningsprodukter er like vanedannende som røyking

Å bruke nikotinerstatningsprodukter handler ikke om å bytte ut én avhengighet med en annen. Det er faktisk svært lite sannsynlig at man blir avhengig av disse produktene på lang sikt. En viktig årsak til dette er at når du røyker bruker nikotinet kun noen få sekunder på å gå fra lungene til hjernen. Nikotin fra nikotinerstatningsprodukter tas imidlertid opp i munnhulen, eller gjennom huden (plaster), og bruker derfor mye lengre tid på å nå hjernen. Dette gjør produktene mindre vanedannende.

Myte: Det er for sent å slutte å røyke nå. Skaden er allerede skjedd.

Helsegevinstene ved å slutte å røyke begynner allerede den første timen etter at du har sluttet, og helsen din blir bedre i løpet av de påfølgende dagene og ukene. Selv om du slutter når du er 60, kan det forlenge livet ditt med flere år. Etter fem år uten røyk er risikoen for å utvikle kreft halvert, og risikoen for å få hjerteinfarkt og slag er redusert til nesten samme nivå som hos en ikke-røyker.

Myte: Nikotinerstatningsprodukter fungerer ikke

Når de brukes riktig, kan nikotinerstatningsprodukter doble sjansen en røyker har til å slutte for godt, sammenlignet med å bruke viljestyrke alene. Det er imidlertid viktig å bruke nok av produktene, og i lang nok tid, til å bryte med røykevanene. Du finner informasjon om riktig bruk av NICORETTE® på våre produktsider (www.nicorette.no).

Myte: Ren viljestyrke alene er den mest effektive måten å slutte å røyke på

Fakta er imidlertid at det å skulle slutte å røyke ved hjelp av viljestyrke alene er vanskelig, og det er faktisk kun 4 – 7 % av de som prøver som klarer det. Derfor er det helt greit å få hjelp og støtte! Når de brukes riktig, kan nikotinerstatningsprodukter doble en røyker sine sjanser til å lykkes å slutte for godt, sammenliknet med viljestyrke alene.

NICORETTE® (nikotin). Reseptfritt legemiddel til bruk ved røykeavvenning. Ved graviditet, amming eller alvorlig hjerte- og karsykdom bør Nicorette® kun brukes i samråd med helsepersonell. Les pakningsvedlegget før bruk. McNeil Sweden AB. NO/NI/17-0983

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer