Utmattet

Spørsmål

Jeg har i et par år slitt med utmattelse og sykdomsfølelse som hindrer meg i å jobbe og å gjøre ting jeg har lyst til. Det har den siste tiden blitt verre, og lenger mellom periodene der jeg har følt meg bedre. Det siste halve året har det vært konstant.
Det er, selv ved hvile, som en "vond" tretthet i hele kroppen og en voldsom, "sugende" følelse i hele kroppen, som et slags vakum.
Jeg har også konstant noe som føles som sammentrekninger eller pulseringer bak nesen/øverst i svelget et sted. Ikke samtidig med hjerteslagene(altså det er ikke pulsen min jeg kjenner).
Det føles akkurat som når man gjesper. Som om dette området "gjesper" av seg selv, bare uten at det trekkes inn luft. Fornemmelsen begynner lenger nede i halsen et sted, til det til slutt ender i en slags sammentrekning rett bak nesen.
Har stort behov for å gjespe/trekke pusten dypt hele tiden. Folk rundt meg reagerer på dette pustebesværet. Mellom innpustene får jeg disse sammentrekningene/gjespefølelsen, i halsen/bak nesen, og det kan nesten virke som om det skjer "i stedet for" faktisk gjesping/dyp pusting.

Andre opplysninger:
-Restless legs (og armer)
-Vedvarende smerter på venstre side der ribbeina slutter.
-Har i et halvt år hatt (til tider sterke) smerter og prikking i venstre arm og stråling ut i tommel og pekefinger.
-Hvilepulsen er lav (42-55).
-Bmi:23.
-Både nedsatt lungefunksjon og angst er utelukket som forklaring på pustebesværet.
-Stoffskiftet er ifølge prøver normalt.
-Oksygenmetniningen i blodet er normal. (Er blodgassanalyse for å måle Co2-nivå aktuelt? Kan pustebesvær skyldes behov for å bli kvitt Co2, i stedet for mangel på O2? )

Jeg har siste året ikke tålt å sitte i bil, etter bare 5 minutter i et kjøretøy i bevegelse blir jeg så dårlig og svimmel at jeg kaldsvetter.

Tilstanden min kan heller ikke forklares som depresjon, siden jeg ofte er i godt humør og har veldig lyst til mye.
Jeg trenger hjelp til å finne ut hva dette er.

Hilsen kvinne, 33.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Her er jeg ganske enkelt ikke helt sikker når jeg ikke kan snakke med deg, se deg osv. Det høres ut som et veldig typisk bilde for angst, men du sier det ikke er det. Da regner jeg med at du har prøvd medisiner for angst som feks escitalopram over lengre tid, og at dette ikke har hjulpet deg. Hvis du ikke har prøvd dett, er det verdt et forsøk.
Det kan være ME, såkalt utmattelsessyndrom.
Du kan lese mer om det her: http://www.me-foreningen.info/for-pasienter/hva-er-me/
Jeg foreslår at du fortsetter å ha en god dialog med legen din og at dere ikke gir dere før dere finner ut hva dette er.

Mvh,

Nina Bryhn, MD