Ubehag i brystet og "klump" i halsen.

Spørsmål

Har siden starten av november i fjor slitt med sår hals og en del stikkinger i halsen. Har vært hos legen flere ganger og hos ØNH lege som heller ikke fant noe. Samtidig med dette har jeg hatt en kraftig klumpfølelse i halsen som har gått litt "opp og ned". Den blir av og til kraftigere og går litt tilbake etter noen dager, men aldri helt bort. Pga dette reiste jeg tilbake til legen fredag 6.1, der jeg fikk jeg en inhalerings medisin (pulmicort turbuhaler budesonid 100 mikrog/dose) som kanskje kunne hjelpe på noen irriterte slimhinner. Fikk også reise inn å ta røntgen av lungene samme dag. Var tilbake hos legen mandag 9.1 og fikk vite at lungene så helt fine ut "ingen funn" som legen sa.

Mandag 2.1.2017 begynte jeg å merke at det vibrerer, knitrer og dirrer i ventre lunge når jeg puster (både ut og inn). Det føles i hvert fall som om det er lungen. Kjenner dette på fremsiden av brystet, men mer mot venstre side. Sa ifra til legen om dette nå på mandag 9.1, han lyttet på lungene men sa at alt hørtes normalt ut. Jeg kjenner dette konstant og det er veldig irriterende og ubehagelig. Det jeg lurer på er hva denne dirringen, vibreringen er og hva som kan få det til å gå bort? Hva kan være galt med lungene som ikke har blitt observert på røntgen bildet? Kan det komme til å gå bort av seg selv? Og etter hvor lang tid?

Setter utrolig stor pris på svar
Takk!

Svar

Hei,

Det er litt vanskelig å svare deg på akkurat hva det er iom at jeg ikke kan undersøke deg selv, men du har flere forskjellige symptomer her. En "klump i halsen" kan være alt fra allergisk nesedrypp til skjoldbruskkjertel, sure oppstøt, angst og andre ting. Jeg regner med at du har blitt sjekket av legen din og ØNH legen du gikk til, at de har eksaminert deg skikkelig og at disse tingene ikke er aktuelle, men hvis det ikke har skjedd, kan du diskutere disse mulighetene med dem. Vibrering i brysthulen kan være alt fra absolutt ingenting til bronkitt, lungebetennelse, hjerterytme som er for rask, eller angstrelatert i tillegg til en del andre ting relatert til lunger som du antageligvis ikke har basert på alderen din. Som du ser så er det ikke så lett å vite uten å se deg og eksaminere deg, og jeg vil ikke spekulere for mye, men jeg ville foreslå at du går tilbake til legen din, at de ser om du kanskje burde ta et EKG eller en hjerterytmemonitor som kan se om du har en unormal hjerterytme. Det er også greit å gi legen din en fullstendig oversikt over alt du kjenner. Det gjør det lettere å hjelpe deg over tid, selv om du kanskje som mange andre ikke vil "plage" legen din. Husk at vi leger er her for å hjelpe pasienter og vi liker å høre fra våre pasienter. Ikke nøl med å ta kontakt med fastlegen din selv om mindre ting. Hvis det ikke er noe farlig er det alltid godt å vite, og skulle det mot formodning være noe, er det alltid bedre å få en diagnose tidlig. Det gjør sjansen for skikkelig og kurerende behandling bedre.

Lykke til!

Nina Bryhn, MD