Symptom konstellasjon

Spørsmål

Hei,

Har et litt komplisert sykdomstilfelle, men skal forsøke å strukturere det opp.

For 5 måneder siden etter en helg med mange belastninger, våknet jeg en morgen og følte meg "rar" i kroppen. Det hadde vært væromslag, og jeg sov med bare et laken, så husker jeg frøs en del den natten. Etter dette har jeg hatt symptomene nede i varierende grad:

- Generell slitenhet
- Til tider noe øm hud, feberfornemmelse
- Har et slags etterslep i synet, ørhetsfølelse
- Lett svimmelhet om det er mye trafikk/bevegelse/sterkt lys
- Frysninger/varmebølger i bein enkelte kvelder

Disse symptomene er mindre påtagelige om jeg har tatt det rolig en dag. Har jeg vært i mye aktivitet kan de bli mer fremtredende. Er ikke ekstremt plagsomt, men irriterende å gå rundt med en generelt nedsatt tilstand. Kan heller ikke trene tungt.

Har tatt blodprøver ved 3 anledninger:

7/10-16
Aktuell mononukleose/reaktivering.
Aktuell mycoplasmainf. er mulig, men uspesifikk reaksjon kan ikke utelukkes.

17/11-16
Mononukleose. Uendret fra 7/10. Uspesifikk svak reaktiv EBV-VCA IgM
M.pneumonia. Uendret fra 7/10. IgG er ikke tilkommet. Ikke holdepunkt for aktuell mykoplasmainf.
Lavt jern, men innenfor ref. omr.

5/1-17
Aktuell mycoplasmainf. mulig, men uspesifikk reaksjon kan ikke utelukkes
(Jernnivå var OK nå)

Jeg har gått på antibiotika to ganger. 10 dager begge gangene. Først Doxylin deretter Ery-Max. Kjente bedring under kuren som forsvant kort tid etter avslutning. Siste lege mente 10 dager var for kort, og satte meg nylig på 30 dager med Doxylin. Anbefalt steroidebehandling om Doxylin ikke hjelper.

Mycoplasma virker jo uspesifikk, og burde vel gi andre symptomer enn hva jeg har? Kan en EBV-reaktivering forårsake symptomene? En kombinasjon?

Vanskelig å få noen gode svar av legene. Forstår også at dette er et område med mye ukjent, men lurer på hva din vurdering av det hele er. Faller dette inn under den diffuse diagnosen CFS, eller tror du jeg blir bedre om man får bort mycoplasmaen? Noen råd?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Jeg skulle gjerne visst hva belastningene du nevner som startet det hele var. Noe av det du beskriver høres ut som angst symptomer, og det ville vært hjelpsomt å vite hvilke belastninger du opplevde.
Når det gjelder mycoplasma, så behandler vi ikke alltid mycoplasma infeksjoner, men hvis du for eksempel har lungebetennelse bruker vi antibiotika. Hvorvidt det er nødvendig med en 30 dagers kur er jeg ikke overbevist om, særlig når labprøvene dine ikke overbeviser. Det er fint at de sjekket deg for HIV, det ville jeg også gjort, og hvis du er i en risikogruppe for HIV er det fint at du tester deg og eventuelt bruker sikre sexmetoder osv for å beskytte deg mot smitte.
Jeg er ikke sikker på at hverken EBV eller mycoplasma er det som gjør at du føler det dårlig, men jeg tror at det beste du kan gjøre inntil videre er å høre på legen som ser deg. EBV reaktivering kan gjøre at en føler seg syk, men det er vanligst hos folk som ellers har et svekket immunsystem som for eksempel HIV/AIDS. I tillegg ville jeg som sagt diskutere med legen hvorvidt dette kan være angstrelatert. Angstsymptomer er ofte som du beskriver, og det er forholdsvis enkelt å behandle.

Lykke til,

Nina Bryhn, MD

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-