Slutt å drikke alkohol!! sa legen

Spørsmål

Har tidligere i år vært frem og tilbake på undersøkelser. Grunnet mistanke til tarm kreft. Legen min tok flere prøver, ble sendt til ultralyd, og endel andre undersøkelser. De fant hedligvis ikke noe - annet enn mine psykiske problemer: angst, depresjon. Fikk telefon av legen min om at jeg måtte slutte å drikke alkohol - .. Jeg var hos gynekologen min et par dager etterpå - og spurte han om hva han mente ang. telefonen. Siden de begge holder til på samme private sykehus, var alt om meg hos han. Han mente legen min hadde overreagert, og forklarte meg at de hadde tatt flere prøver av leveren. Kun den ene var litt høy, selv mente han det kunne komme ann på dagsformen.- Jeg lurer nå på hvem av disse som hadde rett.. Er det ikke temmlig uproft å si noe slikt til en engstelig ung jente, om det ikke er nødvendig?

Kvinne, 19 år

Svar

Hei!

Her har jeg nok litt lite opplysninger til å kunne si hvor "uproft" dette var.

De fleste uoverensstemmelser mellom lege og pasient bunner i dårlig informasjon og kommunikasjon. Legen din mente nok med beste vilje å gi deg et råd ut fra tolkningen av blodprøvene dine, og ønsket nok ikke å være uhøflig eller slem mot deg. Du på din side fikk nok litt lite begrunnelse for hans utsagn og følte kanskje at henvendelsen var som en urettmessig anklage om alkoholmisbruk?

Jeg vet ikke hvor mye alkohol du drikker eller hvor høy leverprøven var og hvilken det var. Det kan tenkes at det var medisinsk nødvendig å informere deg om at leverprøvene var unormale og at du derfor burde være forsiktig med alkohol. Det er mange måter å si dette på, alt fra en kort og upersonlig "ordre" i telefonen eller en hyggelig og omsorgsfull informasjon ved en konsultasjon eller kanskje informativt og saklig via et brev. Det er litt av legekunsten å kunne vurdere hvem som trenger hvilken informasjon på hvilken måte, etter min mening. Siden du reagerte på måten dette ble gjort på bommet kanskje legen denne gangen?

Jeg synes du skal ta opp dette med legen din og fortelle hvordan du reagerte, kanskje dere begge kan lære noe av episoden.

Det er riktig at noen blodprøver kan variere en del uten at det nødvendigvis er alvorlig eller betyr noe. La legen din informere deg litt grundigere om hvordan han tolker de siste prøvene dine og hva som er fornuftig måte å takle dem på.

Lykke til!!