Puls

Spørsmål

Jeg har over lengre tid (siden september) blitt andpusten så fort jeg bedriver litt aktivitet av noen grad, f eks å gå i oppoverbakke eller i trapper. Jeg har også vært ganske svimmel i en periode. Svimmelheten kom en måneds tid etter andpustetheten. Jeg har ikke smerter av noe slag, men når jeg er andpusten føler jeg også et vist trykk i hodet.

Jeg er utredet for hjerteproblematikk, ink arbeids EKG og CT av hjertet. Jeg har også tatt pusteprøver og røntgen/CT av lunger og jeg har vært hos øre/nese/hals spesialist. Jeg er i tillegg også fulgt opp med diverse blodprøver. Blodprøvene viser litt høye leververdier, men det gjøres ingen andre funn på disse testene som kan gi svar på mine helseproblemer. Blodtrykket har variert litt, men ligger under grensa for det som er bekymringsfullt.

Jeg har en ganske aktiv livsstil, har aldri røkt og er måteholden med alkohol. Jeg er 60 år.

Jeg har skaffet meg en pulsklokke/aktivitetsmåler og den registrerer at jeg ofte har forholdsvis høy puls selv om jeg ikke er særlig aktiv. I dag mener den f eks at jeg hittil (kl 12.00) har løpt 25 minutter og gått i 49 minutter. I praksis har jeg vel gått ca en halv time totalt og slett ikke løpt.

Er det andre sykdommer enn det som er relatert til hjerte og lunger som kan gi andpustethet og svimmelhet og som ikke avdekkes på ordinære blodprøver? Jeg føler vel at jeg har "brukt opp kvota" når det gjelder testing, men tror fortsatt at noe er galt.

Svar

Hei,

Dette er dessverre såpass "vanlige" symptomer på så mange ting at uten spesifikke prøver, og uten å ha sett deg, er det vanskelig å si. Dette kan være alt fra hjerte og lunger, arrytmier, pulmonal hypertensjon, til anemi, stoffskifteproblemer, indre øre, sentralnervesystemet, panikkanfall, eller angst osv.
Jeg tror du trenger en lege du stoler på som kan gå gjennom alle prøvene dine, se på pulsmåleren din, diskutere sykdomsforløpet ditt, og så komme til kjernen av problemet. Jeg synes ikke du skal gi deg.

Lykke til!

Mvh,

Nina Bryhn, MD