Om herpes og smitteforhold

Spørsmål

Hei!
Det startet med at jeg fikk herpes i underlivet for 1,5 år siden. Etter det fikk jeg meg fast kjæreste, han har IKKE herpes. (Han er klar over at jeg har herpes.)
Vi har hatt regelmessig samleie uten kondom siden da. Jeg har hatt noen utbrudd, med da har vi ikke hatt samleie før jeg følte meg bra igjen. Men nå har jeg funnet ut at herpes smitter også utenom utbrudd?? Det ble ikke jeg informert om da jeg fikk det!
Somregel føler jeg når jeg får et utbrudd, men i det siste har det vært meget vanskelig å tyde om jeg har utbrudd eller ikke.
Det er ikke lengre "ukonfortabelt"

Nå har det seg slik at vi ikke er sammen lengre, min tidligere kjæreste ble heller aldri smittet av meg. Selv om vi ikke brukte kondom. Jeg har nå en ny "venn" og vi har hatt samleie. Jeg har ikke turt å nevne at jeg har herpes, i fare for at han skal kutte meg ut. Fordi at det er slik at du blir sett på som "uren" om man har dette viruset. Siden det er et virus du alltid er bærer av, og kan smitte andre. (KUN under et utbrudd som jeg trodde helt til nå, og jeg ble smittet under et utbrudd)

Vi har hatt samleie 4 ganger, også oralsex. Senest for 1 dag siden. Og idag føler jeg litt ubehag nedentil. Og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal tolke symptomene. Om det er fordi jeg bekymrer meg for at jeg eventuelt har smittet han eller om det er noe annet. Om jeg kanskje bare er øm etter samleiet... Aner ikke.
Jeg er også plaget med UVI og det har jeg vært plaget med i mange år. Og når jeg går på medisiner får jeg av og til soppinfeksjon. Også fikk jeg UVI for 5 dager siden og gikk da på (Selexcid?)
Og jeg vet ikke om det er en soppinfeskjon jeg har fått eller om det er et utbrudd på gang. Eller om det bare er fordi jeg engster meg for at jeg har smittet han. Det hadde da vært "worst case scenario" Og klarer ikke slutte å tenke på det.

Hva er sjangsen for at jeg smitter noen når vi har samleie uten kondom, utenom utbrudd?
Hva sier jeg om jeg har smittet han?
Huff..

Med vennlig hilsen bekymret jente25

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du har mange tanker om din herpes og mange velfunderte spørsmål om hvordan du skal forholde deg ovenfor den nye partneren din vis a vis det faktum at du ikke kan utelukke at han kan bli smittet hvis du ikke tar noen grep. Akkurat helt hvordan du bør takle denne situasjonen er det bare deg som kan avgjøre, ikke minst basert på gjeldende faktakunnskap. Det er vist at man kan overføre virus til sin partner uten at det foreligger en herpes som merkes. Helt hvor hyppig dette er vites ikke, sannsynligvis øker denne sjansen med økende antall utbrudd og økende antall samleier, men konkret å angi en tallstørrelse her er det nok ingen som kan. Konsekvent bruk av kondom vil minke sjansen for overføring. Dessuten finnes det behandling mot herpes nedentil i form av tabletter;- slik behandling må forskrives av lege Behandlingen tar ikke sykdommen bort, men den kan moderere utbruddene og ved kontinuerlig bruk redusere den statistiske sjansen for overføring av viruset.

Det er en ubehagelig situasjon ikke å vite om man kan ha smittet sin partner, ikke minst fordi en kvinne nesten alltid vil kunne merke noe fra sitt underliv, som lett ubehag, kløe, svie, ubehag ved vannlatning mm. Det er umulig eller i alle fall vanskelig å vite hva som er hva og for å finne ut det må det legeundersøkelse til. En UVI som kommer og går gjør det ikke lettere, og som du skriver, er det ikke sjelden at antibiotikaen som forskrives mot denne i sin tur bli årsak til gjærsoppinfeksjon.

Gode råd er ikke alltid på sin plass, men mange vil mene at det er viktig at det er åpenhet mellom partene i et forhold. Mange helsearbeidere vil nok betone at man sterkt bør overveie å snakke med partneren sin om at man har en kronisk sykdom som også partneren kan få. Grunnene til eventuelt ikke å gjøre det kan være, som du skriver, angst for at han skal forlate forholdet, sjenanse fordi man altså har en herpes (ca 20 % av oss har herpes nedentil) eller annet. Det er belastende å stadig gå å tenke på alt dette, slik brevet ditt gir uttrykk for, og derfor vil jeg gi deg det råd at du går og tar dette opp, enten med fastlegen din hvis du føler at du har god kontakt med ham eller henne, eller til en annen lege som har erfaring i å samhandle med pasienter om seksuelt overførbar sykdom. Ikke sjelden kan det f. eks. vise seg at partneren allerede har en herpes;- enten vet han det eller så kan han også være uvitende om det. Blodprøver kan finne ut av dette.

Erfaring viser at de fleste sammen finner ut av denne situasjonen på en eller annen måte og fortsetter forholdet, selv om det kan være vanskelig i begynnelsen. Lykke til !