Lurer legen meg?

Spørsmål

Hvilken pris tar fastlegen ved en vanlig konsultasjon? Jeg blir somregel bedt om å betale 200-250 kr, der noe skal betales kontant til legen, og restbeløpet (hvis jeg ikke har kontanter) på bankterminal i resepsjonen. Han fører aldri opp mer enn 149,- kr på egenandelskortet mitt. Jeg hadde en dobbelttime første gangen da jeg var meget syk, men selv om jeg ble pålagt å betale 375,- kr, "kunne han ikke føre opp mer enn én time (149,-) fordi det ville "se rart ut" i regnskapet". jeg fikk beskjed om å ta med halve beløpet i en konvolutt neste dag, så det ikke ville "vekke oppsikt". Nå begynner jeg å lure på om legen min driver lureri. Jeg er student og har ikke råd til tull, men jeg har da krav på respekt?

Sykdommer: Bulemi/Anorexi, Hypothyreose
Medisiner: Thyroxin

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Det er vanskelig å gi et sikkert svar i ditt tilfelle, men jeg kan gi deg noen generelle retningslinjer om betaling. For det første kan du kreve å få en spesifisert regning hvis han tar noe mer enn folketrygdens konsultasjonstakst. Dessuten er det avgjørende om legen din har avtale med trygden eller ikke. Er han fastlegen din har han det, er det en helt privatpraktiserende kan han ta hva han vil så lenge pasienten vil betale, og da ligger prisen gjerne fra 500-1000 kroner.

Disse prisene gjelder fra 01.07.2002
En vanlig konsultasjon på dagtid hos fastlegen din skal koste 114,-
Etter klokken 16 koster dette 175,- , både hos fastlege og på legevakt. Et sykebesøk hjem på kvelden koster 290,-, før kl 16 koster det 170,-.

Disse prisene inkluderer konsultasjon uansett lengde (hvis du har bestilt enkelttime), kroppslig undersøkelse og enkle blodprøver som hemoglobin, senkning, enkel urinundersøkelse med stix, skriving av resept, fjerning av overflatiske fremmedlegemer, eventuelt sprøyteinjeksjon eller skriving av sykemelding eller henvisning.

Legen kan ta tillegg i prisen hvis det gjøres ekstraundersøkelser. Gynekologisk undersøkelse, EKG, pusteprøver, mindre kirurgiske inngrep, bandasjering og liknende fører til materiellgebyr på fra 30 til 120 kroner.

Enkelte andre undersøkelser kan også føre til ekstrasummer, for eksempel kateterisering, fjerning av føflekker osv.
Blodprøver koster i følge taksten 35,-, enkelte spesielle blodprøver koster fra 20 til 70-80 kroner.

149,- er en konsultasjon + blodprøver. Du skal ikke betale mer enn dette med mindre det utføres andre spesielle undersøkelser. Hvis legen din likevel vil ha mer penger av deg skal du be om en spesifisert regning/kvittering, og eventuelt rådføre deg med trygdekontoret.

Lykke til!