Legen min går over streken!

Spørsmål

Jeg er litt engstelig for legen min. Han er ganske gammel, og sikkert harmløs, men jeg føler at han tråkker over streken hver gang jeg er der. Sist gang gikk jeg dit pga vondt i ryggen. Har isjasliknende smerter. Han ba meg ta av meg buksa og trusa, noe jeg meget motvillig gjorde. Han trykket med fingeren midt inni rompeballen min, og sa jeg hadde isjas fordi jeg var øm. (fysioterapauten jeg går til, sier at den ligger på fremsiden av låret, så det var ikke måten å sjekke den på.) Han strøk meg på kinnet flere ganger og ville ha en klem når jeg gikk. Følte hele greia meget ubehagelig. Han ville sette noen akupungturnåler i hånden min, for å hjelpe mot ryggvondten, men jeg nektet. Han sa han likte meg så godt, og jeg var like gammel som datteren hans. Han klemte foran på hoftekammene mine, og jeg kjente svetten rant av stress når han gjorde det. Hver gang jeg er der og han skal lytte på brystet mitt, løfter han brystet ut av bhen og setter stetoskoet under puppen, istedenfor nedenfra. Han ber meg alltid snu hodet sidelengs når han gjør det.
Overreagerer jeg? Prøver han bare å være snill? Jeg har vært hans faste pasient i over ti år, men har bestemt meg for at når jeg er ferdig med denne sykmeldingsperioden, skal jeg skifte fastlege. Jeg skal til han på torsdag, og gruer meg virkelig. Vet han kommer il å undersøke ryggen min via stompen igjen. (Jeg har vært hos legevakten før pga ryggen, og da brettet jeg bare ned øverste del av buksen, og hadde ikke trusa ned på knærene slik jeg har nå. Ikke følte jeg det ubehagelig at legen tok på meg heller.) Men han her, han tar på steder, jeg ikke liker.

Kvinne, 31 år

Svar

Hei!

Du skal ikke akseptere slik oppførsel fra legen din og hvis du føler han tråkker over dine grenser og gjør seksuelle tilnærminger skal du melde forholdet til fylkeslegen. En lege som ikke klarer å være profesjonell i jobben hvor man har såpass mye makt må tilrettevises eller få straffereaksjoner. Etter mitt skjønn er det ingen grunn til å ta av trusa for å vurdere en isjias (selv om isjiasnerven ligger på baksiden av låret og ikke på forsiden som fysioterapeuten din hevder).

Det er vanskelig å vurdere om ryggundersøkelsen er adekvat, men det er selvfølgelig unødvendig og upassende å stryke deg på kinnet og ville gi deg klem. Det han sier om at han liker deg kan vel være hyggelig ment men er litt snodig slik du forteller det.

Skal man lytte på hjertet til en kvinne kan det nok være nødvendig å løfte litt på brystet, litt avhengig av hvordan man er skapt, men dette kan gjøres på en taktfull og profesjonell måte, og det kan gjøres på en ubehagelig måte.

Det er nok vanskelig å skulle si til legen sin at han er ubehagelig eller gjør ting du ikke liker. En lege skal og må av og til gjøre undersøkelser som er intime, ubehagelige og uvanlige. Legen må kunne være profesjonell når han har en pasient som er i en sårbar tilstand, feks avkledd, alvorlig syk, i en GU-stol osv.