Legejournalen

Spørsmål

Jeg har akkurat byttet fastlege og lurer på følgende angående journal:
-Er det slik at hele journalen fra den forrige fastlegen (hvor det var fellesliste) automatisk overføres til den nye fastlegen?
-Dersom overføringen ikke skjer automatisk, kan jeg be om at journalen overføres?
-Dersom journalen ikke overføres og jeg heller ikke kan be om dette, hvordan skal jeg forholde meg hvis jeg skal inngå forsikring? Da ber jo ofte selskapet om helseopplysninger fra journalen og det virker kanskje litt rart dersom det ikke står noe som helst. Jeg går ikke så ofte til legen, så det tar jo litt tid å ”lage”en journal.

Har ogå noen spørsmål om hormonspiral:
Jeg har tidligere hatt en del bivirkninger fra hormonpreparater. Fikk irreversible pigmentflekker av p-piller og masse kviser (har aldri hatt kviser hverken før eller senere) samt økt hårvekst i ansiktet og på lårene (irreversibelt)av Provera. Jeg satte inn hormonspiral for to måneder siden og er litt bekymret for eventuelle bivirkninger –særlig dersom disse er irreversible.
-Har mistet mye mer hår enn vanlig (hodehår) de siste to månedene og stusset da jeg så at mannlig hårtap kan være en bivirkning av hormonspiralen. Er dette isåfall irreversibelt? Er det noe jeg skal være oppmerksom på i forhold til å ta ut spiralen ”i tide”?
Kan nevne at jeg tidligere har mistet mye hår i perioder med svært lave jernlagre (har hatt jernmangel i 10 år), og det er mulig at nåværende hårtap skyldes lave jernlagre på grunn av store og kraftige blødninger de første seks ukene etter innsetting av hormonspiralen. Blødningene har roet seg litt nå, og jeg har snakket med lege om dem.
-Er det andre mulige bivirkninger jeg bør være oppmerksom på? Tenker da ikke på det som står i Felleskatalogen, men mer på når jeg evt bør reagere med å ta ut spiralen.
Opplever gynekologen min som nærmest fanatisk når det gjelder det positive ved hormonpreparater, så det er vanskelig å snakke med henne om bivirkninger (hun er ellers grei:). Ser henne jo heller ikke mer enn maks en gang i året.

Ble litt langt dette, takker på forhånd for svar.
Relevante sykdommer/medisiner: Jernmangel, tar jerntabletter daglig. Hormonspiral

Kvinne, 29 år

Svar

Hei !

Dine spørsmål om journaloverføring finnes der klare svar på, og jeg skal flette svarene inn under dine spørsmål nedenfor:

"Er det slik at hele journalen fra den forrige fastlegen (hvor det var fellesliste) automatisk overføres til den nye fastlegen?"
Nei.

"Dersom overføringen ikke skjer automatisk, kan jeg be om at journalen overføres?"
Ja. En legejournal er pr definisjon og juridisk sett pasientens eiendom, og legens "arbeidsredskap".

"Dersom journalen ikke overføres og jeg heller ikke kan be om dette, hvordan skal jeg forholde meg hvis jeg skal inngå forsikring? Da ber jo ofte selskapet om helseopplysninger fra journalen og det virker kanskje litt rart dersom det ikke står noe som helst. Jeg går ikke så ofte til legen, så det tar jo litt tid å ”lage”en journal."
Dette spørsmålet faller da altså vekk, da du kan be om at journalen overføres.

Og så til dine spørsmål om hormonspiral:
Hårtap er en kjent bivirkning av hormonspiralen, om enn ikke helt vanlig.
Det er ikke utenkelig at du kan få igjen hårveksten i de aktuelle områdene på hodet, når du tar ut spiralen igjen, men dette vil kreve betydelig med tid.
Følgelig synes jeg dette kan være en god grunn til å få fjernet denne spiralen, men diskuter det litt mer i detalj med din lege. For det er jo ikke sikkert at det er hormonspiralen i ditt tilfelle, jfr at du har hatt tendens til hårtap også før du brukte hormonspiralen.

Du spør om andre bivirkninger av hormonspiralen, men IKKE de som står i Felleskatalogen. Dette er et litt "feil" spørsmål, for alle kjent bivirkninger er beskrevet i Felleskatalogteksten, hvor der står:
Ødem. Buksmerter, underlivssmerter, kvalme. Akne. Hodepine, nedstemthet, humørforandringer, nervøsitet. Blødningsforstyrrelser, reversible ovarialcyster, dysmenoré, vaginal utflod, cervicitt. Vektøkning, brystspenninger, mastalgi, ryggsmerter, utstøtning. Hirsutisme, håravfall, kløe. Infeksjoner i underlivet. Oppblåsthet. Utslett, urticaria, eksem. Migrene, redusert libido. Perforasjon av livmoren.

Skulle man merke noe av dette, så bør man ta opp med sin lege om spiralen burde vært fjernet.

Du opplever gynekologen din som "nærmest fanatisk" når det gjelder det positive ved hormonpreparater, og at det vanskelig å snakke med henne om dette. Da vil jeg heller foreslå at du diskuterer disse tingene med din fastlege, da alle almenpraktikere også har god oversikt over disse tingene.

Håper du fant svaret nyttig, ha det bra !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-