Kan man ikke få hjelp med psykiske problemer?

Spørsmål

Hva skal til for å få hjelp av en psykolog. Jeg kjenner noen som sliter med psykiske problemer. Vedkommende har gått til sin fastlege, men fikk ikke tilbud om annen hjelp enn beroligende tabletter. Legen ville ikke henvise til spesialist, og kunne til nød sykmelde et par dager. Hva er dette fornoe?!! Skal det være umulig å få hjelp før man forsøker å begå selvmord?

Kvinne, 27 år

Svar

Hei!

Det kan hende at kommunikasjonen mellom din venn og legen ikke har vært god nok.
Jeg vet ikke hvordan konsultasjonen har forløpt, men noen ganger misforstår lege og pasient hverandre med tanke på hva de ønsker og tror om situasjonen.

Det er selvfølgelig viktig at en pasient i en slik situasjon får fortalt og forklart legen grundig hvordan livet er, og hva han ønsker eller hvilken hjelp han vil ha.

Har han gjort det kan likevel legen tro at pasienten ønsker kun feks beroligende eller sykemelding og ikke skjønne at det ikke er pasientens mål.

Dessuten er det legens vurdering om plagenes alvorlighetsgrad og type som avgjør om han vil henvise til psykolog eller ikke. Legen har ingen plikt til å henvise til spesialist. Hvis han ikke gjør det har han imidlertid plikt til å tilby hjelp på annen måte. Noen leger kan vel mene at beroligende og sykemelding er nok, men de bør ha såpass menneskekunnskap at de kan sortere ut de pasientene som trenger mer enn det. Isåfall bør de tilbys samtaler hos legen.

Er din venn og legen hans ikke på bølgelengde, og føler ikke din venn at han ikke får den hjelpen han vil ha eller trenger kan han be om en ny vurdering hos en annen lege.