Kan legen nekte meg en medisin?

Spørsmål

Hei.
Jeg har hatt høye leververdier, jeg kuttet alt av medikamenter, og har nå fått normale leververdier.
Jeg kuttet ut bl.a P-piller(Microgynon), og nå vil ikke legen min at jeg skal starte opp med det igjen, men det vil veldig gjerne jeg. (Moren min har hatt blodpropp en gang for mange år siden,hun har røyket i mange år, vet ikke om det var derfor)
Mitt viktigste spørsmål er: Hva er det egentlig som er farlig med høye leververdier???
Og om det faktisk er mulig å kunne gå på P-piller allikevel?
Kan legen faktisk nekte meg å bruke p-piller?
Han anbefalte meg spiral,men det har jeg lite lyst til.

Svar

Hei.

Du bør avgjort spørre din lege direkte om hvorfor han ikke vil gi deg Microgynon eller andre p-piller nå. Det er en grunn til det, og legen har garantert tenkt igjennom dette, vurdert for og imot, og du behøver og skal ikke lure på årsaken slik du nå gjør, men forhøre deg direkte med legen om hva årsaken er i ditt tilfelle. Det er det første og viktigste her.

Så spør du om hva som er farlig med høye leververdier. Det er ikke farlig i seg selv, men det viser at leveren "sliter" og er under påvirkning av "et eller annet", f.eks. en sykdomsprosess, et medikament, for mye alkohol over tid osv. Det er mao. et tegn på "noe annet", f.eks. en sykdom, og dette "noe annet" kan da eventuelt være farlig.
Utover dette så er det slik at hvis leververdiene stiger og stiger til svært høye nivåer, altså hvis man ikke gjør noe med årsaken til leverforstyrrelsen, så vil det etterhvert være et tegn på at leveren ikke fungerer fullgodt, og man kan da til sist ende med leversvikt, som er dødelig. Men dette er endestadiet av en slik prosess. Poenget er at man gjør det man kan for å få normalisert leverens funksjon, naturligvis, da høye leverprøver er et tegn på at noe ikke er som det skal.

Videre så spør du om det er mulig for deg å gå på p-piller allikevel. Svaret på det vil avhenge blant annet av om det var p-pillene som var årsaken til de forhøyde leverprøvene. Hvis pillene var årsaken, så vil det være svært sannsynlig at du vil få forhøyde leververdier om du begynner på de igjen, og da vil det ikke være riktig å bruke dem, for man vil jo ikke gi mennesker medisiner som forstyrrer leverens funksjon.

Men hvis ikke det var p-pillen som var årsak til leverforstyrrelsen (hør med fastlegen om det), men en eller annen årsak, la oss si f.eks. for mye alkohol over en tid, og dette blir ordnet opp i, så er det fullt mulig å begynne med p-pillen igjen, når leverprøvene er normalisert. Altså forutsatt at det ikke var p-pillen som var årsaken til de forhøyde leverprøvene.

I felleskatalogen.no kan vi lese følgende om akkurat dette:
"Kontraindikasjoner: Eksisterende eller tidligere alvorlig leversykdom så lenge leverfunksjonsverdiene ikke er normalisert." (Kontraindikasjoner betyr "grunner til å ikke bruke medisinen")

Du spør så om legen kan "nekte deg" å bruke p-piller. Leger nekter selvfølgelig ikke "for å nekte", men skriver ut medisiner på resept, etter en individuell vurdering av blant annet om det er trygt for pasienten å bruke aktuell medisin. Dersom en medisin, f.eks. p-pillene her, er til skade for pasientens helse, vil vanligvis legen selvfølgelig ikke skrive ut medisiner som skader pasienten. Det er jo en av de viktigste oppgaver legen har, å vurdere hvilken pasient som kan bruke hvilken medisin, og det er derfor vi har systemet med resepter på medisiner, -for å få en forsvarlig bruk av medisiner og å beskytte pasienten, og ikke bare kan kjøpe medisiner fritt i butikken, slik man kan i noen lite utviklede land. Med andre ord så er det ikke slik at du kan bare "be" legen om å skrive ut en resept på en medisin, og så må legen "levere" som om du var på en pizzarestaurant eller i en butikk og handlet.

Håper dette var klare svar. Avgjørende her er altså om det var p-pillen som var årsak til leverforstyrrelsene, eller om det var annen årsak, eller om der finnes andre grunner til at legen ikke vil skrive ut disse pillene til deg, og som sagt må du starte med å spørre legen direkte om årsaken til dette, jfr innledningen her.

Ha det bra.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-