Journalsnoking

Spørsmål

Hei, jeg har noen spørsmål angående pasient journaler.

Dersom du har gjennomgått en operasjon og alt er i orden, er det da mulig å fjerne denne informasjonen fra din egen journal ?

Hvem har mulighet til å lese din journal ? Har hørt sykepleiere, leger og til og med medisin studenter har mulighet, stemmer dette ?

Dersom du har operert på et sykehus sør i landet, vil da sykehus i midt norge og nord ha all informasjon om dette ?

Kan f.eks medisin studenter, sykepleiere og leger gå inn på journalen din når de vil å snoke uten å bli oppdaget på noen måte ?

Takker for svar.

Mann, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Alle disse forholdene er strengt lovregulerte, og jeg skal svare dine spørsmål fortløpende:

Dersom du har gjennomgått en operasjon og alt er i orden, er det da mulig å fjerne denne informasjonen fra din egen journal ?

Nei. Det er hverken datateknisk mulig eller lovlig. Dersom slikt hadde vært mulig eller lovlig, så hadde jo det gitt åpning for at leger / helsepersonell kunne "dekke over" og skjule feil som var blitt gjort m.v., så det er en viktig pasientrettighetsfunksjon, det at dette ikke er lov.

Hvem har mulighet til å lese din journal ? Har hørt sykepleiere, leger og til og med medisinstudenter har mulighet, stemmer dette ?

Kun de som har bruk for journalopplysningene i forbindelse med behandling av pasienten, har lov til å lese journal.

Et forklarende eksempel: Jeg har fysisk sett ubegrenset tilgang til lesing i alle legejournaler for alle de som bruker legekontoret jeg jobber på. Men jeg har IKKE lov til å åpne en journal på "fru Olsen" eller min onkel, for å lese utfra nysjerrighet. Dersom fru Olsen eller min onkel derimot kommer til meg som pasient, vil jeg etter alt å dømme ha behov for å sette meg inn i personens tidligere sykehistorie m.v., og da både kan og skal jeg lese i deres journal. Forskjellen går altså på om jeg skal være lege for vedkommende eller ikke.

Dersom du har operert på et sykehus sør i landet, vil da sykehus i midt norge og nord ha all informasjon om dette ?

Nei. Kun hvis slik informasjon oversendes, f.eks. ved at pasienten henvises fra et sykehus til et annet, eller at pasienten ber om det. Det er f.eks. IKKE felles datasystemer imellom sykehusene.

Kan f.eks medisinstudenter, sykepleiere og leger gå inn på journalen din når de vil og snoke uten å bli oppdaget på noen måte ?

Dette er mulig, men strengt ulovlig.
Jeg kunne mao. teoretisk sett finne frem journalen til naboen min hvis hun var pasient på kontoret jeg jobber på, og i ro og mak på kveldstid sitte og lese det som står om henne der, men da gjorde jeg isåfall en strengt ulovlig ting, og jeg ville fått meget strenge reaksjoner om det hadde blitt oppdaget og anmeldt.
Dette blir imidlertid regulert og ivaretatt vha lovgiving, jfr ovenfor, og det fungerer som hovedregel selvfølgelig som det skal. Det er jo haugevis med andre ting helsepersonell ikke har lov til, og som man ikke har annen beskyttelse mot enn lovgivning. Jeg kan jo f.eks. nevne bestikkelser, sex med pasienter, løgn, osv osv. Alt slikt er fullt mulig, men skjer heldigvis utrolig sjeldent.
Når du spør om snoking vil kunne bli oppdaget, så er svaret ja. Man kan bli tatt på fersk gjerning, eller man kan gå inn i datasystemene og følge spor der. Dette kan f.eks. bli gjort ved anmeldelser o.l., som ledd i å innhente bevismateriale.

Jeg vil også legge til at helsepersonell flest har "mer enn nok" med å lese de journaler de må lese i jobbsammenheng, og er ualminnelig lite interessert i å lese andre journaler enn dette. Å få slike opplysninger som man kunne oppnå via snoking, vil også være svært ubehagelig å sitte med.
Dersom jeg f.eks. ulovlig leste om konfidensielle ting i min nabos legejournal, vet jeg at jeg ville kunne komme over informasjon som ville gjøre det mer vrient å ha et normalt naboforhold, og derfor vil vi helsepersonell vokte oss vel for å komme over mer informasjon enn det vi er nødt til pga selve pasientbehandlingen. Sagt enklere: Det frister VIRKELIG ikke helsepersonell å snoke i journaler.

Håper dette var klare og greie svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-