Innsyn i alle journaler

Spørsmål

Hei..jeg lurte på om det er noe system når det gjelder journalen vår - har alle som er ansatt på et sykehus eller legekontor tilgang til alles journaler dersom de vet navn og fødselsdata...???
jeg har nemlig mange kjente innen det yrket og syns det er litt ekkelt å vite at de kanskje vet alt om meg - selv om de har taushetsplikt..da tenker jeg på opplysninger som feks kjønnsykdommer,aborter,og ellers intime opplysninger som jeg syns burde holdes i en egen journal e.l Håper på svar

Kvinne, 27 år

Svar

Hei!

Det er ikke slik at hvem som helst i helsevesenet kan se en hvilken som helst journal.

Hvert sykehus og legekontor har separate journaler, og man kan ikke sitte i Hammerfest og se på journaler i Kristiansand selv om de ligger på data. Selv innen et sykehus eksisterer ofte flere forskjellige journaler. Som regel har alle som har vært innlagt en papirjournal, men i økende grad går man over til datajournaler. På mange sykehus er det en egen journal for hver poliklinikk.

Tilgang til journalen har kun de som skal bruke den i sitt arbeid, og i første rekke dreier det seg om legene. Sykepleiere og andre ansatte på avdelingen har forsåvidt muligheter for å se i journalen, men i datajournalene er det gjerne begrenset tilgang til kun den informasjon som er nødvendig for ditt arbeid.

Det er ingen egen journal for "intime" opplysninger. Imidlertid skal du kunne stole på at ingen misbruker sin journalrettighet til å fortelle videre opplysninger om deg. At noen du kjenner kan få kunnskap om ting som vedrører deg gjennom jobben sin må du nesten leve med. For de fleste i helsevesenet er slike "intime"opplysninger en del av deres hverdag og slett ikke så veldig spennende.

Hvis du opplever at noen forteller deg om opplysninger de har sett om deg skal du klage dem inn for fylkeslegen. Ingen med taushetsplikt har mulighet til å fortelle andre eller deg at de vet noe om deg.