Henvisning til psykiater

Spørsmål

Hei Dr. Brynjulf Barextein.

For noen måneder siden stillet jeg et spørsmål, du svrate på det spørsmålet, og svaret ditt betyde mye for meg. først vil jeg si hjertelig takk.
Håper det ble ikke for mye et spørsmål til, jeg virkleig trenger hjelp.
Siden to å halt år, fott jeg problemer med nese og halse, jeg føler at noen slim reiner fra nesa til halsen, nesa og halsen ble av og til, tørt, slimen som reiner fra nesa stoper i halsen, og jeg få ikke spyte den ut. Jeg har vart så mange ganger hos min lege, å ver gang jeg fåt svar, at det er helt ok med min halse og nese, men de bare meg som føler son , å det er noe med panikangst å gjore ikke med nese og halse.
Jeg slitter meg neste tre år med dete problem, jeg har fått fra min lege forsjelli medesiner, sobril, valium, vival, cripalex, zoloft, men ingen av de kune ikke hjelpe meg. En dag var jeg så dorlig, jeg måte go hose en anen lege og ber om hjelp, legen skrev til meg en rekvisisjon til spesialist for øre-nese-halse, spesialisten, sa jeg har en sikkelig betenelse og luftveien infeksjon, spesialisten kune ikke tro jeh hadde fot benzodiazepam for dete, nå er jeg avhengih av de, men desverre brukte jeg de uten grun.
Jeg har fot nå fra spesialisten medesin, og venter på rønken bilde så få vi se videre hva som skjer.
Den som lurte jeg på, hvordan kan jeg få en time hose en psykiater, jeg vil høere personlig fra psykiater om jeg trenger alle de diazepam som har fått fra min fastlege. Min fast lege nekter å sende meg til en spesialist, noen anen lege sier at dreneger å ha min journal fra min fast lege for å kune sende meg til en psykiater.
Jeg beklager, jer er så dorlig med norsk språk, men jeg håper du forstor meg som i første mitt brev, kansje det ikke så lett å svare på miit spørsmål, men jeg håper jeg kan få en time hos en psykiater uten noe rekvisisjon, og en dag jeg kan vise min fastlege, jeg har fått feil medesiner.

Med vennlig hilesn
Saka

Relevante sykdommer/medisiner: Feil medesiner

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Dr. Barextein er dessverre ikke tilgjengelig for å svare på spørsmål for tiden men han kommer snart tilbake. Håper det er greit at jeg svarer på spørsmålet ditt i stedet for ham.

Jeg skjønner godt at du er fortvilet over den situasjonen du er i, det virker som om samarbeidet mellom deg og din fastlege ikke fungerer som det skal.
De medisinene du skriver at du har fått (Vival, Valium, Sobril, Cipralex, og Zoloft) er medisiner mot angst og depresjon, altså psykiatriske sykdommer. Det er litt rart at fastlegen din ikke vil henvise deg til en psykiater når han/hun tydeligvis mener at du trenger medisiner mot psykiske lidelser.
Dette kan selvfølgelig være på grunn av misforståelser mellom deg og legen din men jeg vet ikke nok om bakgrunnen til å kunne si noe om hva som er grunnen til at han/hun ikke vil henvise deg.

Det stemmer at for å få time hos en psykiater så må du ha en henvisning fra fastlegen. Jeg foreslår at du igjen prøver å ta dette opp med legen din, men hvis du føler at samarbeidet mellom dere ikke fungerer så har alle rett til å skifte fastlege. Når man skifter lege vil den gamle fastlegen få beskjed om å sende journalen over til den nye, dette ordnes mellom de to legekontorene og er ikke noe du trenger å gjøre selv.
Nederst på dette siden her har jeg skrevet nummeret til Fastlegekontoret, det er bare å ringe dit og fortelle hvor du bor så vil de fortelle deg hvilke leger i ditt område som har ledig plass.

Hvis du i første rekke ønsker å få vurdert om du trenger å stå på benzodiazepiner så er det ikke sikkert du vil trenge en psykiater til dette. Mange fastleger har svært gode kunnskaper om psykiatri så det kan hende at det holder med en vurdering av en ny fastlege. Men dette er noe dere kan diskutere i fellesskap.

Når det gjelder dette med avhengighet til benzodiazepiner så stemmer det nok at kroppen din nå har blitt vant til disse medisinene og at det derfor ikke vil være så lett å slutte med dem. Dette kan du imidlertid få hjelp til og de som selv ønsker å slutte med slike medisiner greier det nesten alltid.
Hvordan man best kan blir kvitt eller trappe ned på bruk av benzodiazepiner kommer litt an på hvorfor du står på dem, så dette må du ta opp enten med den fastlegen du har nå eller med den nye hvis du velger å bytte.

Telefonnummer til Fastlegekontoret: 810 59 500

Håper dette har vært til hjelp