Et barn til

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame som fyller 40 år om 5 måneder. Vi har 3 friske, sunne barn på 11, 9 og 5 år, Alle de 3 graviditetene kom etter et par forsøk, alltid på under 3 måneder. Vi tenkte at vi var ferdige med svangerskap, men har den siste tiden hatt virkelig lyst på et barn til!
Saken er at jeg er type-1 diabetiker, og har vært dette i 36 år. Er det mer risikofylt for meg å gjennomføre et svangerskap i såpass høy alder? Alle mine tidligere svangerskap har vært ukompliserte, barna har hatt fødselsvekt mellom 2900- og 3400g. Normale fødsler. Jeg er i god fysisk form, normalvektig og har de siste 20 åra hatt Hba1c mellom 5 og 7. Normalt blodtrykk. ( Noe artrose i korsrygg). Hvordan stiller jeg helsemessig i forhold til andre, uten diabetes? Selvsagt vet jeg at alle diabetikere har mer utsatte svangerskap, men er jeg mer utsatt fordi jeg nærmer meg 40, enn andre i samme alder?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Det korte svaret er at ja, du er litt mer utsatt og i en litt høyere risikogruppe, men dette er ikke en grunn til at du behøver være redd for å få et barn til. Du har klart deg bra i de andre svangerskapene, du har godt kontrollert diabetes, og du blir fulgt ekstra nøye på grunn av diabetesdiagnosen din. Det at du tar så godt vare på deg selv er veldig bra og veldig viktig i denne sammenhengen. Mange kvinner med diabetes får nå barn i din alder, og dette er ikke noe ukjent eller uvant for de som jobber med gravide. Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende har nå sneket seg opp over 30 år i Norge. Dette vil si at flere og flere kvinner får barn når de er i en såkalt risikogruppe basert på alder og sykdommer som kommer med høyere alder. Leger og jordmødre er derfor godt vant til å passe på kvinner i disse gruppene.
Snakk med din obstetriker/jordmor, og lykke til hvis dere bestemmer dere for et barn til.

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-