Hva bør du ta med deg på sykehuset?

Pakkeliste over hva du trenger under et sykehusopphold. La verdisaker ligge igjen hjemme!

PAKKE SYKEHUSBAG: Fra tid til annen hender det at vi må overnatte på sykehuset i noen dager. Hva trenger du å pakke med deg? Foto: Scanpix
PAKKE SYKEHUSBAG: Fra tid til annen hender det at vi må overnatte på sykehuset i noen dager. Hva trenger du å pakke med deg? Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Skal du være på sykehus i en kortere eller lengre periode? Da kan det være greit å vite hva du bør ta med deg til oppholdet.

Hvis du skal opereres i mageregionen er det lurt å ha med klær som er vide i livet, råder Oslo Universitetssykehus.

LES OGSÅ: Har du spørsmål om medisin?

Huskeliste til sykehusbagen

Det er ikke så mye du trenger å ha med, ifølge Haukeland Universitetssykehus, som har laget en pakkeliste for den anledning:

  • Medisin
    Ta med den faste medisinen du bruker. Det kan ta tid å få tilsvarende medisin fra apoteket
  • Liste over medisinene du bruker
    Det er viktig å informere sykehuset om du bruker sovetabletter, smertestillende, avføringsmidler og p-piller. I tillegg bør du informere om du bruker alternativ behandling og kosttilskudd
  • Morgenkåpe
  • Nattøy
  • Treningsbukse og t-skjorte/overdel
  • Undertøy
  • Gode innesko
    Av hygieniske årsaker er det ikke lov å gå barbeint på sykehuset. Sørg for at inneskoene dine er stødige og lette å ta av og på.
  • Toalettsaker
    Tannbørste, tannkrem, kam/hårbørste, deodorant og eventuelt barbermaskin
  • Hjelpemidler som du er avhengig av
    Eksempel: Stokk, krykker, rullator eller rullestol
  • Litt penger
    Det kan være greit å ha litt kontanter som du kan bruke i kiosken på for eksempel aviser eller ukeblad, men ellers anbefales det at du tar med deg minst mulig penger.

Det er også et generelt forbud mot å ta med dyr inn i bygninger på sykehusområdet, siden det stilles strenge krav til hygiene på sykehuset.

LES OGSÅ PÅ MAMMANETT.NO: Dette bør du pakke i bagen før fødselen

HUSKEREGEL: Ta kun med det mest nødvendige og la verdisaker ligge igjen hjemme.  Foto: Scanpix
HUSKEREGEL: Ta kun med det mest nødvendige og la verdisaker ligge igjen hjemme. Foto: Scanpix Vis mer

Verdisaker på sykehuset

Sykehusene anbefaler at du ellers lar penger og verdisaker bli igjen hjemme, siden sykehuset ikke har forsikringsordninger som dekker tap av pasientenes eiendeler.

Hvis det er noen verdisaker du må ha med deg, bruker Haukeland sykehus verdiposer til oppbevaring av kontanter og andre verdisaker.

Denne verdiposen er en A4-pose i plast med sikkerhetslukking, som ikke kan åpnes uten å sette spor. Posen har også et eget registreringsnummer.

Hver pasient skal kun ha én verdipose. Inneholder posen verdier til 10 000 kroner eller lavere, følger den deg til den avdelingen du skal være på. Dersom verdien er høyere, blir posen levert til Hospitaldrift sikkerhet for oppbevaring i safe der.

De aller fleste pasientrom på Rikshospitalet/ Radiumhospitalet har låsbare garderobeskap for oppbevaring av personlige eiendeler. Disse låses med myntdeponi (10 krone) eller nøkkel.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer