Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Verdiløs hårmineralanalyse

Spørsmål

Hei.
jeg har nettopp fått svar på en hårmineralanalyse. Denne viser at jeg har altfor høyt nivå av kalsium og altfor lavt nivå av magnesium og vanadium. (har ikke de eksakte verdiene). har blitt anbefalt å ta 800 mg daglig med magnesium. Jeg har binyrebarksvikt (Addisons sykdom)(1996), diabetes 1(1998) og cøliaki(1995). jeg spiser ikke overdrevent med meieriprodukter. Nå lurer jeg på om disse verdiene er et resultat av sykdommene jeg sliter med. er mye slapp og trøtt, men dette har jeg relatert til binyrebarksvikten. Har ofte veldig høy puls både i aktivitet og i ro. er normalvektig. Diabetesen er godt regulert, men jeg slurver veldig med den glutenfrie dietten. Får ingen plager av det. Har forstått det slik at høyt kalsiumnivå kan være tegn på for eksempel kreft? Det er noen mnd siden siste blodprøve på skjoldbruskkjertelen og de har til nå vært greie. Relevante sykdommer/medisiner: cortison 25 mg + 12,5 mg
florinef 0,1 mg + 0,05 mg
insulatard + novo rapid.

Kvinne, 25 år

Svar

Hei.

Flere seriøse studier av såkalt hårmineralanalyse har vist at disse er verdiløse i forhold til å bestemme mineralnivået i kroppen. Hårmineralanalyser gir i det hele tatt ingen som helst klinisk informasjon eller informasjon med praktisk nytteverdi i det hele tatt.

Dersom man vil undersøke kroppens mineralverdier, må dette utføres ved blodprøver.
Man får presise og korrekte verdier på kroppens nivåer av f.eks. magnesium og kalsium via blodprøver, og da dette i tillegg er meget lett og enkelt å utføre, finnes der ingen grunn til å undersøke mineralverdier i dødt vev som hår, da dette ikke gir et korrekt eller representativt bilde av mineralverdiene i kroppen.

Det er mao. slett ikke sikkert at du faktisk har for høye kalsiumnivåer eller for lave magnesiumnivåer.
Dersom du ønsker å finne ut av det, får du utført disse blodprøvene hos din fastlege.
Først når du så har kartlagt om du har noen forstyrrelser i mineralverdiene dine, vil det være aktuelt å se etter evt bakenforliggende årsaker, men det trenger du altså ikke på noen måte å tenke på nå, da testen du har foretatt er verdiløs, dessverre.
Du vil selvfølgelig kunne få høre det motsatte av det jeg her informerer om, men det er da fra instanser som tjener penger på å "selge" hårmineralanalyser.

Du bør ikke ta magnesiumtilskudd eller tilskudd av noe som helst annet, med mindre du har en påvist mangel. Så mitt forslag er at du legger magnesiumtilskuddet "på hylla" inntil du har funnet ut via blodprøver om du faktisk trenger det eller ikke.

Å undersøke kroppens nivåer av vanadium er unødvendig, da man ikke får mangel på dette mineralet med alminnelig kosthold. Det gjøres derfor vanligvis ikke.

Konklusjon:
Legg vekk sykdomsbekymringene, for svarene på hårmineralanalyser hverken kan eller skal analyseres, da det er verdiløse tall. Få undersøkt dine mineralverdier hos fastlegen din, og ta tilskudd om disse viser at du trenger det.

Håper du har nytte av denne lille oppklaringen, og ha en fin sommer!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-