Useriøs testing for matvareintoleranse

Spørsmål

Har vært hos refleksolog og tatt mikroskopiering og blodprøve som sendes til EU biotek i usa, og har fått svar på at jeg er intolerant mot både gluten, egg og gjær, og i tillegg bør holde meg unna melkeprodukter i en periode. Min datter på fire år har også tatt testen og fått vite at hun er intolerant mot melk, peanøtter, tyttebær, gluten og bokhvete. Men så har det vært mye omdiskutert med disse testene i media. Derfor lurer jeg på; er disse testene pålitelige, eller skal jeg ikke ta dette alvorlig? Har brukt mye penger på det...og håper selvsagt at det ikke er bortkastet, men vil jo ikke bruke energi på noe som ikke nytter.
Grunnen til at jeg har testet henne er fordi hun er veldig småspist, hadde forstoppelse til hun var 3 år, har hatt underlivssopp (påvist gjærsopp) i omtrent to år (på og av)og hun er ekstremt humørsyk, såpass at det går ut over familiens ve og vel. Det tærer veldig på!
Grunnen til at jeg testet meg er fordi jeg har mange diffuse symptomer, samt at jeg ville se om leddene mine kunne ha nytte av det da jeg har en sjelden beinsykdom, og attpåtil har slitt med depresjoner helt siden barndommen (har prøvd det meste mot dette, både psykolog, gruppeterapi, medikamenter, akupunktur, selvhjelpsbøker osv.)
Hvis svaret er nei, hvordan kan jeg gå videre for å undersøke ang intoleranser? Evt finne løsninger på alle disse tingene som bare hoper seg opp? Jeg har selvsagt vært i kontakt med lege og hudlege tidligere, men føler det er så mange ting og synes ikke jeg har fått så god hjelp eller blitt tatt alvorlig.

Svar

Hei.

Refleksologi er en helt uvitenskapelig metode som baserer seg på en påstand eller tanke om at alle kroppens organer skal være representert med hver sin "sone" under fotsålen. Det pussige er, at der finnes ikke noen anatomisk eller konkret påviselig sammenheng mellom disse såkalte sonene, og de aktuelle organ. Det er en veldig merkelig tanke, at noen kvadratcentimeter hud på undersiden av foten skal kunne "kommunisere" eller stå i forbindelse med f.eks. nyrene, uten at der er noen fysisk forbindelse mellom disse. Siden der ikke er noen fysisk påviselig forbindelse, tenker jeg at her er bare en annen mulighet, og det blir ikke-fysisk, (=hva da?) og da detter jeg og veldig mange mennesker av lasset, og anser dette som det rene og skjære tøv, for å si det rett ut. Jeg ønsker å være ærlig med deg om dette, siden du faktisk har vurdert å bruke noe så useriøst som dette, for å løse helseproblemer for ditt barn, som jeg vet du selvfølgelig kun unner det beste, og en seriøs tilnærming til helseproblemer. Helsen til ditt barn er for viktig til at du skal ta imot råd fra en person som tenker at der er ikke-påviselige forbindelser mellom deler av fotsålen og andre organer i kroppen. Og det er enda verre enn dette: "Refleksolog" er ikke en offentlig godkjent yrkestittel i Norge eller noe annet land. Det betyr at der er ingen som helst kvalitetssikring av hvem du henvender deg til, når du oppsøker en "refleksolog". Hvem som helst kan kjøpe et skilt, leie et lokale, og drive med "soneterapi", faktisk. Der er ingen krav til utdannelse, erfaring eller kompetanse for å kalle seg soneterapeut. Du ønsker ikke å ta mot i råd om ditt barns helse ifra slikt hold, vet jeg.

Les mer om "refleksologi" her:
http://www.quackwatch.com/search/webglimpse.cgi?ID=1&query=reflexology

Så til testingen:
Matintoleranse er den diagnosen som er den hyppigst overdiagnostiserte tilstand her til lands. Det helt store flertallet av alle som tenker at de har en eller flere matintoleranser, har faktisk ikke dette, og årsaken ligger ofte i useriøs og ukritisk testing ifra alternativ-medisinsk hold, inkl slike tester som du og ditt barn har tatt.
Dette er svært alvorlig, ikke minst overfor barn som får slike "diagnoser" stilt, og på den måten mister mange svært viktige næringsemner i kosten sin. Det har jo også enorme og svært triste sosiale konsekvenser for et barn å få stilt uriktige diagnoser om intoleranse for så vanlige og viktige næringsmidler som melk (!) og gluten. Å hindre henne i dette, uten at hun faktisk har slik intoleranse, vil bidra til svære praktiske og sosiale problemer for henne i svært mange år fremover. Spør de mange foreldre som har f.eks. et barn med cøliaki.
Slik ukritisk og useriøs testing medfører en enorm sykeliggjøring av friske mennesker, og det er en storindustri som tjener masse penger på folks ønsker om bedre helse.

Det er velkjent og godt dokumentert at helt friske mennesker som hele livet har tålt å spise "alt" kan ta slike tester, og få svar tilbake at de er intolerante for en lang rekke ting. Det er de da selvfølgelig ikke, for de har spist det hele livet uten å reagere på det.

Her er en interessant artikkel hvor en avis sendte en fullstendig frisk journalist til slik "testing" i samme firma som du har brukt:

http://www.vg.no/forbruker/matintoleranse-og-allergier/synd-at-en-saa-ung-jente-som-deg-kan-vaere-saa-syk/a/23456914/

Denne insisterer jeg nærmest på at du leser. Der er en rekke uttalelser fra mange fremstående eksperter på allergi og intoleranser m.v. her.

Kort fortalt:
Disse testene påviser diverse immunglobuliner i blodet. Alle har slike. Dersom f.eks. jeg får utslag på slike immunglobuliner for f.eks. appelsin, og dette laboratoriet hevder jeg er intolerant for appelsiner på det grunnlag, så er det FEIL, for jeg tåler jo faktisk appelsin.
Med andre ord: Tåler man å spise noe, så er man ikke intolerant for det. Får jeg f.eks. utslett eller astmaanfall av å spise stikkelsbær, så tåler jeg det ikke.

Gullstandarden for testing er derfor eliminasjons og provokasjonstester, hvor man slutter med en matvare, og så begynner med den igjen, og registerer eventuelle reaksjoner. Dette gjort systematisk av helsepersonell med kompetanse på dette.
For andre tilstander som f.eks. cøliaki (hvor man ikke tåler gluten) er der andre blodprøver som skal taes, og dette kan du få testet hos f.eks. din almenlege. Disse diagnostiske metoden er særdeles sensitive på pålitelige. Du kan gentestes for om du har laktoseintoleranse, også hos fastlegen osv.

Så for å svare på ditt spørsmål:

Testene er absolutt hverken pålitelige eller seriøse, og jeg anser slik testing og ikke minst de konsekvensene det får for folk som blir fortalt at de må kutte ut en rekke vanlige matvarer uten at de har noen intoleranse for det, for de reneste overgrep og en sykeliggjøring av friske personer, med profitt som underliggende motiv. Overfor barn blir det særdeles alvorlig.
Dette er forøvrig ikke min personlige "mening" e.l., men en vitenskapelig medisinsk vurdering av disse virksomhetene, generelt rådende i alt av seriøst helsevesen.

Jeg skjønner svært godt at du ønsker hjelp for helseplager både selv og ikke minst din datter, men da skal du virkelig unne henne en seriøs utredning, basert på vitenskapelige og derved pålitelige metoder. Henvend deg da til fastlege, som kan foreta en del utredning og blodprøver, og så henvise til barnelege, evt direkte til privatpraktiserende barnelege.

Lykke til.