Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Urtepreparater m.v. mot abstinenser?

Spørsmål

Urter og aminosyrer for behandling av angst og i mitt tilfelle Neurontin abstinenser: Hei, jeg er mann, 26 år som sliter med angst som følger av at jeg har gått av 1 års forbruk med Neurontin. Medisinen slutta å funke og jeg måtte gå helt av. Nå er jeg preget av mye angst som følger av dette. Det er 1mnd siden jeg tok siste pille. Jeg ble trappet ned fra 600mg til 0mg på 10 dager. Etter mye research på nettet har jeg funnet frem til Ashwagandha, GABA aminosyre og Kratom. Jeg er medlem i ett forum for folk med Neurontin abstinenser på nettet hvor folk anbefaler disse tre. Ashwagandha skal hjelpe mot angst og skal i tillegg øke testosteron produksjonen. GABA aminosyre skal også hjelpe mot angst og skal visst fremme naturlige veksthormoner i kroppen. Begge disse høres perfekt ut for meg som i tillegg trener mye, men hva kan være bivirkningene av disse? Er dette trygt å bruke? Er økt testosteron =hårtap, intime bivirkninger? Noe som fremmer naturlige veksthormoner og testosteron som man kan kjøpe lovlig uten resept i Sverige, hvor farlig kan det være? Dette er vel naturlige urter og aminosyrer? Hvor mye kan dette hjelpe på angst? Så lurer jeg på Kratom. Det er også lovlig i Sverige. ALLE i forumet anbefaler Kratom. Hva tror du? Bivirkninger? Kræsjer noe av dette med det jeg allerede tar? Hvor mye kan disse tre hjelpe på situasjonen min? Burde jeg velge en eller alle tre? Er Kratom trygt? Spent på svar for jeg trenger å tenke utenfor boksen for å få tilbake livet uten å ty til harde medisiner som benzo eller lignende da jeg vet dette er veldig avhengighetsskapende. Neurontin abstinensene har virkelig tatt fra meg mye livskvalitet.Jeg trenger å komme meg ut av denne bobla. Setter pris på forslag om andre medisiner jeg kan prøve og! Står på: Sarotex (nervesmerter), Lamictal(abstinensene) og seroquel(søvn) Tar også mye magnesium, vitaminer og omega-3 Har prøvd: Tegretol, Truxal, Atarax og L-theanine (Liten effekt)

Mann 26
Svar

Hei.


Jeg er lege, og det vil si at jeg har god kjennskap til godkjente medisinske preparater og behandligsmetoder som brukes innen medisin. Men vi leger kjenner på ingen måte til det meste av det som finnes av uregistrerte handelspreparater der ute, på nett og i helsekostbutikker, for det er jo hverken medisiner eller medisinske behandlingsmetoder, men handelsvarer, som de som selger dem, hevder vil kunne hjelpe mot noe. Men her har du altså spurt meg som lege, om trygghet og virkning osv av slike ting, -forståelig nok i utgangspunktet, for slike varer selges jo som om de faktisk er behandlingsmetoder for det ene og det andre, og da er det jo lett å tenke at det går an å spørre en lege om slikt. Men slike ting vet vi faktisk som hovedregel ikke noe om. 

Det er fordi det ikke er innen vårt fagområde, og svært ofte også fordi det faktisk ikke engang finnes sikker informasjon om slike produkter, -slik det gjør for registrerte og godkjente medisiner. For disse har vi særdeles grundige og omfattende kunnskaper om trygghet, virkning, hva som lar seg kombinere og ikke, men det finnes som hovedregel ikke for tilfeldige handelsvarer som f.eks. de du her har spurt om.


Så hvem skulle du kunne spørre om slikt? Jeg forstår jo godt at du etterlyser informasjon og sikkerhet. 

Jeg ville ihvertfall ikke turde stole på informasjon (=reklame) fra de som selger produktene, for de har jo økonomiske interesser i å selge produktene til deg, så de kan du pr definisjon ikke stole på. Dvs du kan og bør ikke stole på reklamesidene deres, som er utformet som om det er informasjon. Og ansatte i helsekostbutikker har heller ingen spesiell utdanning eller nisjekunnskap du kunne dratt veksel på. Det er tilfeldige mennesker som har søkt på en jobb i en butikk og fått den.


Det at noe er "naturlig", som f.eks. urter og aminosyrer, slik du tar opp, det er ihvertfall ALT ANNET enn bevis på at noe er trygt. Mange av de sterkeste gifter vi kjenner til, er nemlig "helt naturlige", og kommer f.eks fra urter. Det at noe kan kjøpes uten resept i Sverige, er naturligvis heller ikke bevis på at noe er trygt. Det er blant annet fordi slike varer ikke må gjennomgå strenge sikkerhetskontroller, tester og vitenskapelige forsøk slik medisinske preparater må, før de slippes ut på markedet. Det er en jungel, og det er stort sett fritt frem for å selge hva som helst, og påstå hva som helst av virkning. 


Jeg har med andre ord ingen som helst kunnskaper om de handelsvarene du her spør om, da det ikke er medisiner, men tilfeldige handelsvarer som faller helt utenfor mitt fagområde og kunnskap. Og som hovedregel finnes det heller ikke svar på eller informasjon om slike gode spørsmål som du her spør om, som sikkerhet, virkning, kombinasjoner m.v., det er en av de viktigere risikoer man utsetter seg for ved å velge å forsøke å kjøpe helse ved hjelp av produkter som et hvilket som helst firma eller laboratorie kan begynne å produsere og selge, med en rekke påståelige virkninger.


Forøvrig har jeg heller ingen tro på at de produktene du nevner her, vi hjelpe deg i dine abstinenser. For hadde slike produkter fantes, så hadde man nok tatt de i bruk i medisinsk behandling, for å hjelpe folk som sliter med det du gjør nå. 


Jeg har heller ingen andre konkrete medikamentelle forslag til deg, for det bør du diskutere med din fastlege som har bedre forutsetninger for å hjelpe deg gjennom din abstinens, ved å kunne snakke med deg, kjenne din medisinske historie, ha muligheten for å følge deg opp og snakke med deg underveis gjennom abstinensen, for å justere kursen underveis.  Det er også verd å være klar over at noen egentlig effektiv medikamentell behandling av slike abstinenser ikke finnes, på linje med alle andre abstinenser. Abstinenser er jo et uttrykk for at kropp og hjerne ønsker nøyaktig det preparatet man har sluttet med, og ikke noe "annet". Men aller viktigst: Det vil gå over, med mer tid. Alltid.


Forøvrig gir jeg deg full støtte og honnør for din sterke motvilje mot å forsøke benzodiaezepiner mot abstinenser, siden det er blant de mest vanedannende og avhengighetsskapende stoffer vi vet om. (Vival, Valium, Sobril osv)

Jeg ønsker deg lykke til, og håper at jeg har klart å forklare deg hvorfor det ikke går an å besvare dine gode spørsmål her, og det er oppsummert fordi det handler om "tilsynelatende"-medisin, og ikke medisinsk fag, som er det jeg kan noe om. 

Ha det bra.