Urinsyregikt og tvilsom behandling

Spørsmål

Jeg sender spørsmal til dere på vegne av min 79 år gamle far.En meget sprek mann som er glad i kroppsarbeid og lange spaserturer. For ca.30 år siden fikk han diagnosen cøliaki. Har levd på glutenfri kost siden da. For 2 år siden fikk han hjerteinfarkt, blokket ut en åre og fikk satt inn stent. Like frisk og rask etter dette. Så gikk det ca 2 mnd og han fikk veldig vondt i ankler, fingre og håndledd. Det viste seg å være urinsyregikt. Han fikk forbyggende medisin mot dette, og beskjed om å ta Voltaren som en 3 dagers kur ved utbrudd.
Voltaren er ikke en god kombinasjon med hjertemedisiner, så han tar minimalt av denne tabletten selv om utbruddene har vært mange og harde. Det som nå er problemet er at smertene bare tiltar og da utbruddene kommer får han det i anklene, hendene og til og med i nakken.
Føler vi får liten informasjon om diett og smertelindring av legen hans.
Mat som er bra for han har vi selv søkt frem på nettet.

Jeg har også lest om et helsekost produkt som heter Molybden. Har lest om folk med urinsyregikt som visstnok skal ha blitt kurert ved bruk av slike dråper. Mitt spørsmål til dere er som følger ; Han som går på hjertemedisiner, har cøliaki, og nyresvikt ( ikke alvorlig )Kan han prøve dette kost tilskuddet? Vi må få hjelp slik at han kan slippe de forferdelige smertene. Mvh engstelig datter Relevante sykdommer/medisiner: Nyresvikt, cøliaki, hjerteinfarkt, urinsyregikt.

Mann, 79 år

Svar

Hei.

Det viktigste her er at legen hans må vurdere om han skal ha medisiner som setter ned urinsyrenivåene i blodet. Det er jo forhøyede nivåer med urinsyre som fører til anfall med urinsyregikt, og dersom man senker urinsyrenivåene vil stort sett anfallene forsvinne.

Det at han nå har så hyppige og ille anfall med dette, er et tungt argument for å bruke slike medisiner, så ta det opp med legen. Han kan bli helt kvitt dette med urinsyrereduserende medisiner. (Eks Zyloric)

Det at noen ønsker å tjene penger på å produsere og selge molybdenholdige produkter, og å påstå at det virker mot urinsyregikt, er selvfølgelig og absolutt ikke ensbetydende med at dette har noen effekt mot urinsyregikt. Det er ytterst spekulativt, og uten enhver dokumentasjon, og det er overhodet ikke noe som er i bruk i seriøs medisinsk behandlingsvirksomhet.
Husk at når du leser omtaler av helsekostpreparater m.v., så er det produsenten selv som har skrevet dette, og da burde enhver bjelle ringe, for der er jo enorme økonomiske interesser på gang, og følgelig er slik informasjon ytterst lite troverdig eller objektiv.

I tillegg så synes jeg ikke det er bra at dere føler at han ikke får nok informasjon om diett og smertelindring av legen hans. Det må dere enten ta direkte opp med legen, eller bytte fastlege, for det er en leges plikt å gi pasienten tilstrekkelig og god informasjon om hans/henne sykdommer og behandling.

Konklusjon:
Det skal mye til å ikke sette ham på urinsyredempende medikamenter, slik du presenterer denne problemstillingen. Det kan svært ofte eliminere hele sykdommen og videre smerteanfall.

Lykke til!