Ukjent sikkerhet for naturpreparat under graviditet

Spørsmål

Hei. Lurer på om dere kan gi meg svar på om jeg kan bruke Lectinect mage nå som jeg er gravid?. Er i uke 13. Har ikke brukt lectinect på 4uker, etter råd fra legen. Hun viste ikke noe om lectinect mage. Det står bare at en skal konsultere lege før bruk,på pakka. Har brukt dette produktet i flere år, mot div mage problemer. Kjenner at jeg begynner å få endel problemer med magen nå. Som gjør det litt vanskelig å fungere normalt. Alt fra luft,syre,ubestemte smerter,en gnagen uro,halv kvalm. Dette tærer på energien,som jeg ikke har for mye av fra før. Så det er veldig viktig med et godt svar.

Svar

Hei.

Dette produktet er ikke et legemiddel, men en handelsvare som selges fritt i butikker. Siden det ikke er et legemiddel, så har det ikke gått gjennom de svært grundige og omfattende kontroller og tester som legemidler må gjennom før de slippes ut på markedet.
For legemidler vet vi derfor ofte veldig mye om de er trygge for gravide m.v., mens for ikke-legemidler vet vi nær ingenting. Derfor blir det beste å følge en "føre-var" innfallsvinkel til alt slik, dvs la være å ta det, siden vi ikke vet med sikkerhet at det er trygt.

Det er jo ikke noe som man på noen måte trenger, følgelig er det beste å la være å bruke det for sikkerhets skyld.

Jeg ser på produsentens hjemmesider og reklame, at det er laget av hyllebær. Svarte hyllebær inneholder den sterke giften cyanid, hvis ikke de blir oppvarmet over noen minutter. Jeg vet ikke hvordan dette produktet er laget, og vil derfor tenke at det må være smartest å la være å bruke det, -for sikkerhets skyld. Røde hyllebær er uansett giftig.
På produsentens sider er det et punkt som heter "Svangerskap og amming". Der står det kun (altså fra produsenten) "Konsulter lege". Det leser jeg slik: "Dette vet vi ikke noe om, derfor beskytter vi oss ved å spille ballen over til lege, for da har ihvertfall ikke vi sagt at det er trygt"

Og som jeg har forklart deg her, så vet ikke vi leger heller noe om dette, annet enn at en kan tenke litt høyt slik vi har gjort her, og holde oss strikt til "føre-var"-regelen.

Jeg støter derfor legen din i at du ikke skal bruke dette.
Lykke til videre i svangerskapet!