Tvilsomt helsekostprodukt

Spørsmål

Jeg er 61 år og bruker Lipitor (kolestrolsenkende), Selo zok og Albyl E (blodfortynnende ) pga at jeg fikk angina pectoris for 4 år siden. Har ikke hatt noen symptomer etter jeg startet med nevnte medisiner.
Lurer på om jeg i tillegg til disse reseptbelagte medisinene kan bruke kosttilskuddet TESTOMAX pga lite energi og generell tretthet.

Svar

Hei.

Først vil jeg presisere at Testomax ikke er et legemiddel, og det har ingen som helst ting med testoteron å gjøre, -selv om halve ordet testoteron er brukt i navnet på dette handelsproduktet.
I markedsføringshensyn er det ganske utrolig, et slik valg av ord: "Testo" og "Max", og bare den usakligheten bør få enhver til å skru på alle alarmer og røde lys, mener jeg.

Det består kun av magnesium, sink og vitamin B6, som vi alle får nok av gjennom vanlig kost, og som ikke har noen medisinsk virkning om vi tar tilskudd av det uten å mangle det. I tillegg inneholder det bukkhornkløver. Det har heller ingenting med testoteron å gjøre. Bukkhornkløver kan påvirke virkningen av Albyl E, og føre til økt blødningstid. Derfor er det frarådet for ditt vedkommende.
Og som bonus slipper du å bruke penger på noe som garantert ikke gir deg mer energi eller mindre tretthet. Det at produsenten (som tjener penger på at folk kjøper deres produkt) sier at det gir økt energi og redusert trøtthet, er ikke objektiv eller nøytral informasjon, det er ren reklame. Jeg pleier å si at dersom noen hevder at jeg har bruk for et eller annet, som akkurat de "tilfeldigvis" kan selge meg, så er det usedvanlig liten grunn til å stole på dette!

Et alternativ som faktisk ØKER testoteronverdiene, samt energinivåer og reduserer trøtthet, er fysisk aktivitet. Spesielt en kort økt intensiv styrketrening, f.eks. en halvtime, gir klart økte testoteronverdier, med alle de positive effekter det har for helsen, inkl. energinivåer m.v.

Ha det bra.