Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Soneterapeut har diagnostisert "slim i tarmene" hos et barn

Spørsmål

Hei, vår datter på 11 år har mye luft i magen,(oppblåst) har ikke laktose allergi eller cøliaki. Har fått påvist slim i tarmene (soneterapi) og fått beskjed om å kutte ut melk. Men hun er veldig glad i melk, kan hun drikke laktosefri melk? Hvordan kan man få vekk slim i tarmen på barn? Har ikke lyst at hun skal ta sånn undersøkelse via endetarm. Har du noen råd? Hun spiser ellers normalt.

Svar

Hei.

Deres datters helse er altfor viktig til at du skal la useriøse personer ta hånd om diagnostikk og behandling. Det er nemlig slik at "soneterapi" er objektivt sett og dokumenterbart på linje med å spå i krystallkuler eller kaffegrut, eller astrologi, selv om de som holder på med det, prøver å lansere og forklare det som noe annet, og som seriøst.
Om noen sier noe annet, så er det enten fordi de faktisk ikke vet bedre, eller fordi de har økonomiske interesser i det.

Altså kan du se helt bort fra denne "diagnosen". Det er i tillegg ingenting som heter "slim i tarmene". Det er rent babbel uten innhold, for å si det som det er. Jeg synes du, dvs din datter, fortjener klar og tydelig informasjon om dette, derfor velger jeg å kalle en spade en spade.
Når det ikke finnes noen medisinsk diagnose eller tilstand som heter "slim i tarmene", så faller også ditt spørsmål om hvordan en kan få vekk slim i tarmen hos barn, egentlig vekk. Det går jo ikke an å få vekk noe som ikke finnes, og det er heller ingen rasjonell problemstilling.

Da kan vi altså vende tilbake til hennes problem, og det er mye luft i tarmene. Spørsmålet er da: Har dette noen medisinsk årsak? Og hvis det har det, hva kan dere gjøre for å hjelpe henne?

Siden jeg vet at du er enig med deg at "kun det beste er godt nok" når det gjelder ens barn og helse, så vil du følgelig være enig med meg at hun fortjener å få dette vurdert av lege nå. Da vil du få svar på om der er noen medisinsk årsak her, eller ikke.
Oppsøk derfor fastlege og/eller barnelege. Det er mitt råd til deg her, og det er et råd du bør følge, for din datters skyld.

Så til melk: Det er svært alvorlig det som har skjedd her: Ikke-medisinsk personell har bedt deg slutte å gi din datter melk, -et av de viktigste næringsstoff som finnes for barn. Sannsynligvis vet denne soneterapeuten ikke rekkevidden av alvorligheten i å strø om seg med slike råd, uten medisinsk begrunnelse.
Personer som ikke tåler melk, skal naturligvis ikke drikke melk, men det finner man ikke ut ved hverken soneterapi eller ved å spå i kort.

Du nevner "undersøkelse via endetarm", altså coloskopi. Det er ingenting her som tilsier at hun skal gjennomgå en coloskopi, så det blir feil problemstilling å tenke på å unngå dette, slik du nevner. En undersøker ikke et barn med luftplager og oppblåshet med coloskopi, for en finner ikke ut noe om det vha coloskopi.

Avslutningsvis vil jeg også opplyse deg om de tilstandene du nevner innledningsvis, siden det er aktuelle diagnoser å få utredet via lege: Du skriver "laktose allergi", men det er det ingenting som heter. Vi har en tilstand som heter laktoseintoleranse, -det betyr at en ikke kan fordøye melkesukker, fordi en mangler et enzym i tarmen. Det har ingenting med allergi å gjøre. Og så har vi noe helt annet som heter melkeprotein-allergi. Da handler det om allergi mot melkeprotein. Det er to helt forskjellige tilstander, så hør med legen hennes om hva hun er undersøkt for av disse to, og om det er noe av dette hun burde bli utredet for.

Jeg håper at du har nytte av denne informasjonen, som jeg har gjort så klar og tydelig som mulig, for din datters helses skyld. Jeg synes det er greit å forsøke alternative tilnærmingsmåter til voksne menneskers ikke-alvorlige helseproblemer, men når det gjelder barn, så kan vi ikke tillate oss å velge noe annet enn seriøsitet og kvalitet, og det vet jeg du er enig i.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-