Slitasjegikt og Glukosamin

Spørsmål

Gutt,(barnebarn) 13år, fotballgal. Problemer med knærne lenge, tillagt vekstproblemer. Viser seg å være "overbelastning, slitasje, hull i brusken". Har fått trenings- og spilleforbud, må i tillegg være svært forsiktig inntil videre. Ny røntgen viser tegn til ny bruskdannelse, skal til nok en undersøkelse i april. Noe må vel være lurt å gjøre underveis? Hva med Glukosamine, kosthold, eventuelle øvelser osv? Kan du gi meg noen råd så vi kan hjelpe ham best mulig?

Mann, 13 år

Svar

Hei!

Slitasjegikt kalles også artrose. Ordet slitasjegikt henspeiler først og fremst at brusken blir nedslitt hos mennesker som har hatt langvarige og harde fysiske belastninger. Ved artrose skjer en skade i brusken, leddene blir smertefulle, stive og mindre bevegelige. Artrose er vanligst i hofter, knær og fingerledd. Hos noen kan leddforandringen skje langsomt, hos andre raskere og ende med fullstendig degenerasjon og deformasjon av leddet. Ved moderat artrose er det sjelden hevelse og ømhet rundt ledet.
Forhold som disponerer for sekundær artrose (kjent årsak) kan være medfødte misdannelser i leddet, skader av fall og støt, feilaktige arbeidsstillinger, overbelastninger og overvekt. Primær artrose kalles det når årsaken er ukjent. Leddbrusken fornyes ikke i samme takt som den slites ned. Cellene i leddbrusken hos eldre mennesker produserer kanskje mindre av de viktige polysakkaridene i bruskens grunnsubstans.
Man har hatt mistanke om at infeksjoner andre steder i kroppen kan være en årsak. Dersom videre forskning vil vise at det også finnes en relasjon til tidligere bakterie- og virusinfeksjoner, slik som man har funnet ved artritter, vil man kanskje langt på vei kunne forklare primær artrosen. Artrose hos unge har som regel en sekundær årsak. Det er derfor viktig at barnebarnet deres utredes for årsaken til slitasjeforandringene.
Ved begynnende artrose har leddbrusken fremdeles noen evne til fornyelse. Ved lenger fremskreden artrose ønsker man å stoppe videre nedbryting av leddbrusk. Er artrosen for langt kommet kan operasjon med innsetting av
leddprotese være eneste løsning.
Av trening bør han slutte med jogging eller trening som belaster knærne. Begynn heller med gange i terrenget, sykling, svømming eller annen mosjon som ikke røyner hardt på "støtdemperne". Leddbevegelsen og muskelstyrken må holdes vedlike, ellers blir det snart svinn i musklene omkring leddet.
Det er ikke dokumenetert at spesielt kosttilskudd hjelper mot tap av brusken. Det viktigste er å forhindre overvekt. Et sunt og allsidig kosthold er bra. Det er viktig hos barn å unngå spesialdietter dersom det ikke er strengt tatt nødvendig. Det kan fort føre til feilernæring. Glukosamin har indikasjon hos personer med mild/moderat grad av artrose. Ved alvorlige former har den ikke vist å gi noe effekt. Glukosamin er nå reseptbelagt og registrert som legemiddel. Glukosamin bør ikke brukes hos personer med sukkersyke. Det er et godt alternativ og har like god smertestillende og effekt på funksjon sammenlignet med tradisjonelle medisiner som Voltaren, Brexidol osv. ved mild/moderat artrose.