PMS og naturpreparater

Spørsmål

Hei, Jeg er en kvinne på 39 år som har 2 barn på fire og ett år. Etter at jeg fikk barn har jeg slitt med kraftig PMS som gir utslag i store humørsvingninger og irritabilitet i perioden før mensen. Jeg blir irritabel, aggressiv, sliten, trist og urolig i denne perioden. Dette går ut over min mann og mine barn og jeg undersøker derfor muligheten for å dempe de nevnte plagene. Jeg har hørt at Johannesurt kan hjelpe. Tar man da Johannesurt hele tiden eller kun i perioden før mens? Jeg har også hørt at nattlysolje kan hjelpe. Kan nattlysolje tas i kombinasjon med Johannesurt? Fint om du kan skrive litt om hvor ofte man tar Johannesurt/nattlysolje for å oppnå effekt. Det kan nevnes at jeg ikke bruker noen form for prevensjon (annet enn kondom) da jeg tidligere har slitt med kraftig migrene som ble forverret av hormonpreparater. Dersom det er mulig ønsker jeg helst ikke å begynne med P-piller. Etter at jeg fikk barn har jeg ikke lenger migrene, men nå har denne svært plagsomme PMS'en meldt sin ankomst. Kan det være at PMS har "overtatt" for migrenen? Uansett er det forferdelig plagsomt både for meg og min familie med denne PMS'en og jeg ser meg nødt til å gjøre noe med det. Jeg vil gjerne gå til innkjøp av Johannesurt og nattlysolje snarest og se om dette kan hjelpe meg. Er det bare å gjøre det, eller må jeg drøfte dette med legen min først? Jeg er ellers helt frisk og jeg bruker ingen faste medisiner, heller ikke p-piller.

Svar

Hei.

Dette faller noe utenfor medisinsk kunnskap og behandling, for det er ikke registrerte legemidler du spør om, men vanlige handelsvarer som kan kjøpes i butikk. Der foreligger ingen vitenskapelig dokumentasjon på at naturpreparater som disse du nevner, har noen virkning på PMS, men som med det meste kan vi finne enkeltpersoner som kan fortelle at de synes det har hjulpet dem.

Dersom du ønsker å forsøke disse, kan du gjøre det uten å spørre din lege, spesielt siden du ikke bruker noen medisiner fra før av.

Du spør om du bør bruke det hele tiden eller kun i perioden før mens. Dette er der ikke noen sikre svar på, siden dette som sagt ikke er noen etablert medisinsk behandlingsmåte. Du kan derfor kun få svar på dette ved å forsøke deg frem.

Dette med om du kan bruke nattlysolje i kombinasjon med Johannesurt, er også et godt spørsmål, for mange legemidler og naturpreparater kan ha det som heter interaksjoner, dvs at de påvirker hverandres konsentrasjoner og evt virkninger i kroppen. Når det gjelder registrerte legemidler, har vi svært god oversikt på dette, og en kan slå opp i databaser og få sikre svar. Men når det gjelder ikke-legemidler, dvs handelsvarer som disse du nevner, så har vi absolutt ikke samme grundige kunnskaper om dette.
Når det er sagt, tror jeg ikke at det kan være uheldig å kombinere nattlysolje og Johannerurt, men dette er ingen sikker informasjon, kun er antagelse i fra min side.

Grunnen til at du får litt omtrentlige svar her, er som du skjønner, at ditt spørsmål er litt på siden av det vi som leger holder på med og har kunnskaper om.

Lykke til.