Plantemedisiner uten "sikkerhetsgaranti".

Spørsmål

Hei. Jeg har interessert meg for drømmer en stund nå, og kom over stoffet Galantamine som visstnok skal gi livlige, bevisste (lucid) drømmer ved å hemme nedbrytingen av stoffet Acetylkolinesterase i hjernen for en periode.

Stoffet har blitt brukt en stund til å dempe symptomene til pasienter med Alzheimer i doser mellom 4 og 21 mg daglig.

Jeg fant en side på nettet (Dreamamins.com) som solgte dette stoffet i en kapsel på 4 mg, sammen med 200 mg choline. Etter å ha lest en del erfaringer på nettet kjøpte jeg produktet

Jeg har allerede prøvd den en gang og fikk ønsket resultat drømmemessig, men hadde litt hodepine og magesmerter da jeg våknet, som kan komme av at jeg ikke hadde spist stort før jeg la meg og tok kapselen (har hørt at de fleste urtemedisiner har slike bivirkninger, særlig første gangen)

Mitt spørsmål er: Er det trygt for meg å innta denne kapselen 1 (maks 2) gang(er) i uken?

Takk for svar

Svar

Hei.

Jeg beklager et forsinket svar, som skyldes rene datamessige problemer.
Du har stilt ditt spørsmål til vår ernæringsfysiolog, men får svar av meg siden dette er et mer medisinsk spørsmål. Håper det er greit.

Du spør om det er trygt å innta dette blomsterpreparatet.
Det er en type spørsmål vi ofte får på Lommelegen, det om et urtepreparat, naturmedisin, håndkjøpspreparat fra helsekostforretning m.v. er trygt, har bivirkninger m.v. Det er enhver grunn til å stille slike spørsmål, men der er et stort problem med slike spørsmål:

Der finnes dessverre ikke sikre svar på slike ting.

Det er nemlig slik at for de aller, aller fleste slike preparater som kjøpes over nett, helsekostdisker m.v., så finnes der ikke informasjon om sikkerhet, bivirkninger m.v. Årsaken til det er at slike preparater ikke går igjennom samme sikkerhetskontroller, kliniske utprøvinger og vitenskapelige studier m.v., som det godkjente legemidler må igjennom. Det er faktisk og dessvere slik at en hvilken som helst lyssky kjemiker eller amatør kan "koke sammen" hva som helst, pakke det i fine esker, lage en nettside og hevde en rekke virkninger, og selge det over nett. Den eneste informasjonen man vanligvis har tilgjengelig for slike preparater, er derfor reklamen fra produsenten / selgeren, og det er jo særdeles vanskelig å velge å stole på informasjon fra noen som har økonomiske interesser i å selge noe. Nettsidene (som er ren reklame) utformes imidlertid slik at det skal se tillitsvekkende ut på potensielle kjøpere.

Du spør her om noe som kalles "Lucid Dreamer". Det er ikke et legemiddel, og derfor har vi også for dette produktet ikke slik informasjon som du ønsker, slik som vi har for godkjente legemidler.
Det kan være alt fra helt trygt til svært giftig, for alt jeg vet, og siden der ikke finnes dokumentasjon på at det er trygt, kan jeg heller ikke "gå god for" det overfor deg.

Jeg leser at det er laget av bl.a. en blomst som heter lycoris radiata. Det er en blomst i amaryllis-familien, altså slike som er så populære til jul.
Det er en giftig blomst. Les her:
(wikipedia)
"The bulbs of Lycoris radiata are very poisonous. These are mostly used in Japan, and they are used to surround their paddies and houses to keep the pest and mice away. That is why most of them grow close to rivers now. In Japan the Red Spider Lily signals the arrival of fall. Many Buddhist will use it to celebrate the arrival of fall with a ceremony at the tomb of one of their ancestors. They plant them on graves because it shows a tribute to the dead. People believe that since the Red Spider Lily is mostly associated with death that one should never give a bouquet of these flowers."
[edit]

og (fra davesgarden.com, en botanikk-side)

"All parts of the lycoris plant are considered to be poisonous"

Fremfor alt så er det veldig viktig å være klar over at fordi om noe "kommer fra naturen", fra en blomst, urte e.l., så er dette absolutt ikke en garanti for at det er trygt og for at det ikke er giftig. Mange av de farligste gifter vi kjenner kommer fra naturen.

Der finnes altså ikke svar på det du spør om her, og da ville ihvertfall ikke jeg tatt sjansen på å innta noe som er "kokt opp" fra en giftig plante ifra et kommersielt laboratorium, og tatt sjansen på å stole på reklame som eneste informasjonskilde.
Spesielt ikke siden du ikke er syk og derfor ikke trenger medisiner e.l.

Håper svaret er opplysende og hjelper deg til å ta dine egne, gode valg.
Ha det bra.