Petasites Hybridus (Legepestrot) mot migrene

Spørsmål

Hei.

Jeg er en 30 år gammel jente som er mye plaget med migrene. Går jevnlig til privat nevrolog, og ved sist time anbefalte hun meg å bestille en urt fra utlandet som heter Petasites Hybridus (Legepestrot) da denne har vist gode resultater på migrene. Det hun var usikker på var om det har noen innvirkning på andre medisiner jeg tar som er Atacand daglig og Zomig ved migrene-anfall. Har bestilt denne urten fra Smart City (supersmart.com), men er usikker på om det er bare å begynne på den. Kjenner du til denne urten? Du kan lese om innholdet ved å gå inn her: http://www.super-smart.eu/en--Petasites-hybridus-Extract-50-mg--Phytonutrients--0469

Leser at denne urten også virker inn på blære/urinveier. Når jeg ikke har noen problemer på det området, kan jeg likevel ta denne urten?

Håper du kan si noe om hvorvidt det er trygt for meg å ta denne urten. Jeg er alltid redd for bivirkninger.Relevante sykdommer/medisiner: Migrene. Atacand 8mg/daglig. Zomig 5mg ved anfall. Paracet/ibux av og til.

Kvinne, 30 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet!

Det er bra at du er oppmerksom på bivirkninger. Selv ”naturlige” urter kan ha sterke, aktive ingredienser og eventuelle bivirkninger. Urten Petasites Hybridus har vært brukt som folkemedisin i åresvis. Det er en del forskning som kan dokumentere at den kan ha en forebyggende effekt mot migrene. Det er tilsynelatende svært få bivirkninger rapportert bortsett fra mulig leverproblemer hos noen få personer. Dette skyldes imidlertid stoffer (pyrrolizidine alkaloider) som fjernes under kommersiell fremstilling, så så lenge du kjøper den i kapsel/tablettform og ikke spiser urten direkte,er ikke det noe problem.

Jeg kan ikke se noen grunn til at det er noen potensiell fare ved å ta Atacand, Zomig eller Paracet samtidig. Det er selvsagt viktig at du ikke tar mer enn anbefalt (150 mg, så maks tre tabletter per dag).

Et av virkestoffene, petasin, har en avslappende effekt på glatt muskelatur i kroppen, inkludert blæren. Selv om du ikke har problemer på dette området, kan jeg ikke tro at du kan gjøre noen skade ved å ta denne urten.

Du kan trygt prøve ut Petasites Hybridus for å se om det hjelper, men informer fastlegen din om at du tar den og vær oppmerksom på kroppen din om det skulle dukke opp noen bivirkninger. Som de fleste andre urter har den ikke blitt testet ut hos gravide og ammende, og bør derfor ikke brukes hvis du planlegger et svangerskap, er gravid eller ammer.

Lykke til!