Neppe et vidundermiddel

Spørsmål

L- citrulline og L- citrulline malate brukes av bodybuildere og triathlondeltagere for å øke prestasjonsevne og energi.
Når man søker på nettet, kan man lese at det også har positive effekter på Ahlzheimer,Parkinsons,ALS og Macular Rhetinopathy.+++
Det høres ut som et vidundermiddel,Er det det?
Hvor høye doser kan man ta og er det noen kjente bivirkninger?
Er det noen kjente interaksjoner med vanlige medisiner ,som f.eks statiner,mavesyremedisiner eller diabetesmedisiner?
Kan det påvirke blodtrykket?
Det står også at det kan gi et bedre immunforsvar .Kan det stemme?
Hilsen mann 54 år

Svar

Hei.

Du har observert at når man søker på nettet, så finner du informasjon som tilsier at dette er det rene "vidundermiddel".
Det faktum i seg selv, at du får det inntrykket, er nærmest et bevis på at du har lest reklame, og ikke objektiv informasjon.

Jeg pleier å si at hvis noe påstår at jeg vil ha veldig nytte av et eller annet som de tilfeldigvis kan selge meg, så bør alle røde lys blinke ekstra kraftig.
Det enkle, men avgjørende tusenkronersspørsmålet er: Hvorfor i all verden skulle jeg stole på det noen forteller meg, når de tjener penger på at jeg faktisk velger å tro på det de skriver?

Du har åpenbart lest reklame, og dyktige reklamebyråer lager reklame slik at det fremstår som saklig informasjon, vitenskapelige artikler osv.

Hadde dette hatt noen som helst virkning, så hadde det selvfølgelig vært tatt i bruk av både legevitenskap og idrettsutøvere på toppnivå osv.

Du har spørsmål om interaksjoner m.v. Interaksjoner betyr hvordan legemidler påvirker hverandres effekt i kroppen med videre.
For godkjente og utprøvde legemidler, som gjennomgår studier og kvalitetskontroller osv, så har vi svært detaljert og grundig effekt om dette. Men slik kvalitetskontroll finnes ikke for alminnelige handelsvarer som dette, som selges over nett osv. Vi vet følgelig lite eller ingenting om hvordan slike handelsvarer eventuelt påvirker medisinvirkninger m.v.
Det er "fritt frem" for å selge hva som helst på nettet, med reklame som virkemiddel for å selge mer.
Kort fortalt er ikke dette et legemiddel, men et kommersielt produkt uten noen som helst dokumentert medisinsk effekt.

Citrulline produserer kroppen selv, forøvrig, så det er ingen mening i å ta tilskudd av dette.
Husk også at kroppen vår har utviklet seg til enhver tid, til det mest velfungerende alternativ av alle, ved naturlig seleksjon i naturen m.v. Mennesket som art trenger ingen "tilskudd" av noe slag. Vi er allerede designet for å fungere optimalt, uten dilldall solgt fra industrien, som dette er.
Å ta tilskudd av et eller annet, hvis ikke man har en påvist mangel, er et rent kommersielt påfunn uten noen som helst dokumentert nytteverdi. Det gjelder ikke bare denne handelsvaren, men alle andre "tilskudd", som en kan lese reklame om.

Når det gjelder de ting du spør om: Øke yteevne og energi, f.eks. i idrett, forebygge sykdom, inkl høyt blodtrykk osv, så finnes der allerede særdeles virksomme og godt utprøvde metoder, og det er de enkle, men basale tingene som trening, sunt kosthold osv. Det har en enorm, og dokumentert effekt, så det har ingen mening å lete etter "Tilskudd X" når vi allerede vet hva som har stor effekt. God helse kan enkelt sagt ikke kjøpes eller oppnåes via et kosttilskudd.

Håper at det var grei og klar info. Ha det bra!