Medisinsk cannabis

Spørsmål

Hei, jeg vil ha medisinsk cannabis (Bedrocan), burde kanskje starte med hvorfor: Helt siden jeg var 7 år gammel har jeg hadd søvnproblemer, når jeg vart eldre fikk jeg tips som trening, spise sunt, lese, bli kvitt allt lys og lyd, til slutt fikk jeg mange forskjellige innsovningstabletter. De gjorde meg trøtt men fikk ikke sove, og når jeg først sovnet (nesten 8 timer siden inntak av tabletter) så sov jeg mellom 17 til 20 timer. Så når det ikke funket så fikk jeg forskjellige tunge sovemedisiner, bare en type av de funket, og de sendte blodtrykket mitt til bunn, etter soving på 12 timer så gikk jeg rundt hele dagen forvirra, sliten, svimmel og måtte konstant spise for å holde energien oppe før jeg besvimte. Så senere fikk jeg tips fra en kamerat om cannabis, så hørte med fastlegen om hjelp å få det fra Nederland men han var ikke til hjelp, så etter et år med krangling med han så kjøpte jeg cannabis fra svartemarkedet, tok meg en 4-5 trekk før sovetid, sovnet fint, sov 7 timer, skikkelig utkvilt og fokusert hele dagen, fortsatte sånn i et par år (husk at det var brukt bare for å slappe av, sove og redusere stress, ingen kjøring eller ulovlige handlinger ble gjort når jeg røyket det) men så kom problemet, markedet døde ut for det når jeg var 23. Så nå er jeg 29 år, ikke røyket siden da, sovet forferdelig, til tider depressive med perioder der jeg også er antisosial og sliten hele tiden, så jeg kontaktet nye fastlegen i 2016 og fikk ikke noe hjelp der, så jeg byttet fastlege igjen og hun ville jeg skulle prøve melatonin, som igjen ikke fungerer, og nå er det snart slutten av 2017, ingen leger hører på meg nok til å sende meg til spesialisten på sykehuset for tilgang til cannabis, jeg er sliten av allt, ingen hører, ingen mulighet å kontakte spesialist selv, cannabis har vært lovlig til medisinsk bruk i 1 år nå, og ingen hører på oss som trenger det, har dere noen tips eller hva jeg kan gjøre? Stresset gir meg konstant sure oppstøt for tiden så hjelp meg!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det er ikke vanskelig å forstå din situasjon eller ditt ønske om cannabis. Men dette handler minst like mye, eller mer om lovgivning, enn om noe annet.
Etter at der er åpnet for muligheten til å bruke medisinsk cannabis i Norge under helt spesielle vilkår og medisinske situasjoner, så har man p.t. godkjent ett stk -1- søknad på dette.

Det skal iflg reglene dreie seg om "alvorlig sykdom", og selv om det selvfølgelig er ille å ikke få sove, så er ikke søvnmangel regnet som "alvorlig sykdom", slik som langtkommet kreft, alvorlige nevrologiske sykdommer osv., hvilket det er lovgivning sikter til med formuleringen "alvorlig sykdom".
Om en lege hadde henvist deg til et sykehus for å få vurdert om du kunne å utskrevet medisinsk cannabis, så hadde du ikke fått innvilget dette. Det er nok blant annet derfor at legene du har vært hos ikke har henvist deg til dette, slik du ønsker. Det er jo ikke slik at det å bli henvist til en sykehusspesialist for dette, er det samme som at du faktisk ville få det godkjent. Det ville du etter alt dømme ikke, nettopp pga regelverket omkring dette, og dette med at søvnmangel ikke er regnet som "alvorlig sykdom". Og dette vet også de fastleger du har vært hos, og det er også medvirkende grunn til at du ikke blir henvist, dvs det at en vet på forhånd at du ikke vil gå det godkjent, om du kom så langt som at en sykehusspesialist søkte om dette for deg.

Når jeg forteller deg dette, så betyr ikke det at jeg på noen måte samtidig her og nå tar noe standpunkt til hverken lovgivningen pr idag, eller til ditt ønske om cannabis å sove på. Jeg utelukkende orienterer deg om hva status er i Norge pr idag i denne problemstillingen, og at dette er grunnen til at du ikke får slik henvisning som du ønsker.

Du kan lese mer om dette i følgende linker::

https://legemiddelverket.no/nyheter/behandling-med-medisinsk-cannabis-innenfor-dagens-regelverk

https://legemiddelverket.no/Documents/Godkjenningsfritak/Medisinsk%20cannabis%20-veiledning%20for%20leger%20fra%20Helsedirektoratet%20og%20Statens%20legemiddelverk.pdf

Du spør om hva du kan gjøre for å få til å få medisinsk cannabis mot ditt søvnproblem. Jeg ser ingen annen teoretisk mulig løsning enn å prøve å forklare fastlegen din det på en best mulig måte, men jeg tror nok dessverre rett og slett ikke at du vil få det til uansett, nettopp pga at medisinsk cannabis ikke er godkjent til bruk mot søvnmangel, uansett hvor alvorlig den er.

Håper dette i det minste var en forklaring. Les linkene om lovgivningen om dette, det er viktig. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn