Matvareintoleranse

Spørsmål

Hei-hei! Er en kvinne som ikke tåler melk, melkeprodukter, sukker og fortykningsmidler. Får sterke magekramper, smerter og skikkelig diare om jeg drikker melk. Har vert slik siden födselen. Får også diare av fortykningsmidler (agar agar, guarkjernemel etc.), men det er kommet en ny type som jeg tåler (hydroxipropylmetylcellulose). Spiser jeg noe med sukker, får jeg ikke diare, men mageproblemer. Tåler ikke laktosefrie produkter heller. Appelsinjuice og sitrusfrukter tåler jeg godt. Har ellers en solid mage. Tåler tung, fet og krydret mat helt fint. Får ikke dårlig mage på utenlandsreiser heller. Er veeeldig slank. Er konstant sulten. Har temmelig god matlyst og spiser 7-8 ganger om dagen. Spiser hjemmelaget varmmat 3 ganger om dagen. Tåler ingenting sött. Hva kommer dette av ? Har forsökt å finne ut av det, men har ikke fått noen forklaring. Har tatt dna-test og biopsi, men har ikke laktoseintoleranse eller coeliaki. Har ikke diabetes og har normalt blodsukker. Regner ikke med å få servert en diagnose her, men vil gjerne ha tips om hva det kan vere. Legen min sier han ikke har peiling på det. Hilsen B.

Svar

Hei! Det er ikke alltid så lett å forstå seg på hvordan magen tolererer ulike matvarer. Vi kjenner idag kun en tilstand, laktoseintoleranse pga mangel på enzym i tarmveggen som bryter ned melkesukker. Sukkerholdige produkter forsøvrig inneholder andre sukkerarter og det at du reagerer med magesmerter her også gjør det hele vanskelig å forstå. Reaksjon på fortykningsmidler er for meg ukjent. Matvareintoleranse generellt er et vanskelig tema og ikke fullt ut kartlagt, vi har ulike matvarepaneler som man kan teste seg på, men mange får ingen utslag tiltross for at man føler en sammenheng.Det viktigste da blir å finne ut på egenhånd hvilke matvarer man bør unngå, men samtidig sørge for at man har et allsidig kosthold som dekker de nødvendige næringsstoffer kroppen trenger