Kosttilskudd og naturlegemidler: Interaksjoner er ikke kartlagt.

Spørsmål

Hei. Jeg er kvinne på 35 år, har to små barn og jeg har MS. Behandles med Gilenya, samt for tiden Circadin /Valergan til å sove på for. Jeg har tidligere slitt med spiseforstyrrelser, jeg jobber med å spise faste måltider, og spiser nå 4 måltid om dagen samt mellommåltid med frukt. Men for å være "sikker" på at jeg får i meg nok næringsstoffer, tar jeg et kosttilskudd som heter "Vital Greens", som jeg har brukt i 2-3 år nå, kjøper fast på nettet. I tillegg tar jeg omega 3. Jeg er redd for å ta for mange vitaminer, derfor lurer jeg på om det er farlig på sikt å ta et slikt tilskudd som visstnok skal inneholde "alt" jeg trenger, som et slags "supermat"-tilskudd.

Mvh

Svar

Hei.

Det om preparater kan virke inn på hverandre og påvirke hverandres effekt eller konsentrasjon i kroppen, kalles interaksjoner. Leger skal alltid sjekke for slike interaksjoner, når en pasient skal bruke mer enn ett medikament, og der finnes svært omfattende og grundige oversikter over slikt, f.eks. på nettsiden www.interaksjoner.no. Der kan man skrive inn navnet på alle godkjente og registrerte legemidler og gjøre en analyse på om medikamentene "går sammen" eller ikke.

Her på Lommelegen får vi stadige spørsmål om naturmedisiner, kosttilskudd m.v. og om eventuelle interaksjoner med medikamenter som pasienten bruker. Spørsmålet er særdeles viktig å stille, for mange naturmedisiner kan faktisk har farlige interaksjoner sammen med legemidler.

Problemer er imidlertid at vi har stort sett ikke informasjon om naturlegemidler, kosttilskudd o.l. og deres eventuelle interaksjoner med legemidler, så som hovedregel blir svaret at der ikke finnes noe sikkert / kjent svar, og at vi ikke kan si at det er kjent at det er uheldig, men heller ikke si at det er trygt.
Årsaken ligger i at alt slikt som ikke er godkjente og registrerte legemidler, inklusiv det du bruker her, ikke gjennomgår de samme utprøvings- og kvalitetskrav og dokumentasjonskrav som legemidler må gjennom. Det selges f.eks. over nett, og er en handelsvare og ikke et legemiddel.
Derfor finnes der ikke informasjon om det du spør om her.

Jeg kan mao. ikke gi deg et sikkert svar her, for dette finnes der ikke noen tilgjengelig informasjon om.
Vil man være helt på den sikre siden, så kan man velge å la være å bruke slikt, og det er i mange sammenhenger det beste valg å velge den sikreste løsningen, spesielt når det gjelder inntak av preparater man strengt tatt ikke trenger.
Vi får i oss alt vi trenger gjennom et alminnelig og variert kosthold, og der finnes ingen som helst dokumentasjon på at slike preparater har noen som helst helsefremmende effekt, selv om produsenter / selgere naturlig nok hevder det motsatte.

Håper det var et svar på hvorfor det ikke går an å svare deg. Ha det bra.