Kobber

Spørsmål

Jeg har sykdommen Hemokromatose. Kan jeg bruke et kosttilskudd som heter Dermavito som inneholder bl.a. kobber?

Kvinne, 59 år

Svar

Hei.

På Dermavitos hjemmeside er der absolutt ingen informasjon om innholdet i preparatet, og dette finner jeg i seg selv ganske påfallende og betenkelig. Jeg ville personlig ikke finne det tillitsvekkende å putte innta en pille som jeg ikke visste hva inneholdt, og især ikke hvis den informasjonen som er tilgjengelig, kommer fra nettopp de som tjener penger på å selge pillen.

Nå sier du at den inneholder kobber. Men ikke hvor mye, og det synes jeg er problematisk. Kobber er jo giftig i alt annet enn de helt minimale dosene som kroppen trenger. "Kobberstoff" er f.eks. det vi bruker under båtens vannlinje, for å forhindre at levende organismer gror på båten, og det er kobber som brukes i impregnert treverk, og det er regnet som risikoavfall.
Vi får nok kobber i oss i Norge, både fordi kosten inneholder nok kobber, og fordi vannrør er laget av kobber og avgir kobber i drikkevannet. Så inntak av ekstra kobber i et kosttilskudd er noe jeg ville vært svært skeptisk til. Ihvertfall er det helt unødvendig.

Hemokromatose er imidlertid en sykdom som går ut på at man lagrer for mye jern i kroppens vev, og det har ikke noe med kobber å gjøre.
Så mine motforestillinger mot å innta et kosttilskudd som inneholder kobber, er på generell basis, og ikke relatert til din hemokromatose.

Håper dette var et klart svar, ha det bra !