Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan naturpreparater og legemidler kombineres?

Spørsmål

Hei! Jeg går på blodfortynnende - Eliquis. Kan jeg da bruke curminol - et preparat for ledd, brusk og muskler. Inneholder bla curcumin, omega- 3 , boswellia, ingefær, kollagen II, bioperin.

Mann 69
Svar

Hei.


Dette med at legemidler kan påvirke hverandres effekt i kroppen, kalles interaksjoner. For registrerte legemidler har vi svært god kunnskap og oversikt over hva som kan kombineres og hva som ikke kan kombineres m.v. Men det gjelder ikke for produkter som for eksempel det du nevner her, hvilket ikke er et legemiddel, men en vanlig handelsvare som selges fritt over disk, uten de strenge godkjennings- og kontrolltiltak vi har når det gjelder legemidler.

Sagt med andre ord, så har vi som hovedregel ikke mulighet for å si at det er trygt å kombinere legemidler og plantebaserte midler som for eksempel det du bruker, da vi ikke vet nok om det. Det betyr ikke at det nødvendigvis er uheldig, men at vi ikke har sikker dokumentasjon og informasjon om det. 

Derfor er det alltid en god tommelfingerregel å la være å bruke slike plantebaserte, ikke-registrerte midler når en bruker faste medisiner, og det er for å være på den sikre siden. Og som tilleggsargument kommer jo dette med at du ikke på noen måte er nødt til å bruke dette naturpreparatet. 


Du kan lese mer om tilsvarende problemstilling her, som et eksempel. Der omtales curcumin (krydderet gurkemeie), ett av innholdsstoffene i Curminol.

https://relis.no/sporsmal_og_svar/6-11910?source=relisdb


Ha det bra.