Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan naturpreparater kombineres med medisiner?

Spørsmål

Hei. Kan man kombinere Eliquis med Gingseng, L-tyrosin, Rosenrot og Bacopa Monneri?

Mann 73
Svar

Hei.


Ginseng, L-tyrosin, rosenrot og Bacopa Monneri er ikke medisiner, men alminnelige handelsvarer som selges over disk. Det betyr at de ikke gjennomgår samme kvalitetskontroller, godkjenninger,  utprøvinger m.v. som for godkjente legemidler. Dette betyr at for godkjente legemidler har vi derfor svært god oversikt over hvilke preparater som kan kombineres med hvilke, og hvilke som ikke bør eller kan kombineres. Slik kunnskap har vi ikke over de utallige varene som selges over nett og over disk i butikk. Dette innebærer at vi ikke har sikre svar på om slike handelsvarer kan kombineres med legemidler, slik som vi har for legemidler sin del.

Vi vet imidlertid rent generelt at fordi om et preparat har sitt utgangspunkt i naturen, så er det fullt mulig at det inneholder forbindelser som kan reagere negativt med legemidler. Svaret på ditt spørsmålet er at dette finnes det ikke sikker kunnskap om. Det kan godt være at det er trygt, men dette kan ikke dokumenteres med sikre kilder slik som for legemidler sitt vedkommende, og det finnes også teoretisk mulighet for uheldig påvirkning av medisineffekter, og at det ikke bør brukes.

Når en velger slike varer som selges fritt over nett og disk, bør en være klar over at man da velger usikkerhet. Siden slike varer forøvrig ikke har noen sikker dokumentert virkning (selv om produsenter og selgere hevder det motsatte, selvfølgelig av økonomiske årsaker) så er det nok lurt å spørre seg om en ønsker å bruke penger på slike ting. 

Håper det var belysende, og at du tar de valg du selv synes er mest fornuftig her. Ha det bra.