Kan en stole på annonser for kosttilskudd?

Spørsmål

Er mann på 66 år. Har drevet idrett i alle år; skøyter, orientering, friidrett. Prøver fortsatt å holde meg i form. Er aktiv bonde, driver en del i skogen, og er ellers pensjonist. Liker å jogge, men det er blitt problematisk p.g.a. vondt i spesielt venstre kne. Er også ganske tung, 105kg. 1,88 høy. Regner med at det er slitasje. Var på røntgen for ca.10 år siden. Der ble det sagt noe slik mener jeg å huske. Sykling går bra, men om vinteren er det problematisk. Jeg liker ikke å trene inne, må ut.
Ser at det annonseres mye K2 på lommelegen.no. Er det noe vits i å prøve det ? Ser også at det annonseres med at Collagen+ , Nutrilenk og Glukosamin skal hjelpe til å bygge opp nedslitt brusk. Er dette bare villedende markedsføring eller er det verdt å prøve ?
Er villig til å prøve alt som kan hjelpe. Sitte stille i en stol er det verste jeg vet.....Men hvis jeg driver på for hardt, får jeg hevelse i kneet. Da er det bare Artrotec-tabletter som hjelper + hvile et par dager. (Har disse tablettene på lur i kjøleskapet).
Føler at jeg er helt avhengig av å trene for å beholde livskvaliteten.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du viser til annonser, og da er det første jeg vil si, følgende:
Annonser er formulert og skrevet av de som produserer/selger det aktuelle produkt. Det er følgelig ikke saklig og nøytral informasjon. De som har forfattet annonsene er jo inhabile til å uttale seg, pga økonomiske interesser. Jeg pleier alltid å si at "hvis noen sier at jeg kan ha (helse-)nytte av noe de tilfeldigvis kan selge meg", så velger jeg å ikke stole på dette, pga deres økonomiske interesser.

Noen av produktene du nevner, f.eks. K2, har fysiologiske effekter, men der finnes ingen dokumentasjon på at det har en klinisk effekt, dvs at det virker gunstig på mennesker med gitte sykdommer eller helseplager. I annonsene du viser til, brukes det ord som "dokumentert" effekt osv, men det opplyses ikke om hvor det "dokumentert" og av hvem, dvs referanser mangler. Det oppgis alltid i seriøse, objektive vitenskapelige artikler.

Kort fortalt er ingen av de handlesproduktene du nevner ved navn er, anerkjente og benyttede legemidler. De er handelsvarer, som ikke engang er regulert og kvalitetskontrollert slik som legemidler er. Det er ren produksjon-salg-kjøp, og baserer seg på at kundene tror at det som står i annonser / reklamer, er objektiv informasjon.

Les med fordel følgende artikkel om dette. Den er fra RELIS, som er et "produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell". Informasjonen fra RELIS er basert på objektiv, vitenskapelig dokumentert kunnskap.

https://relis.no/content/4695/Kosttilskudd-naturmidler-og-lignende:-dokumentert-og-dokumentert-fru-Blom

En ting til er veldig interessant:
HADDE det vært slik at noen av disse produktene faktisk hadde hatt en klinisk effekt, altså at det kunne hjelpe folk med div. helseproblemer, så er det jo en selvfølge at man hadde tatt det i bruk i helsevesenet. Noe annet er jo faktisk en utenkelig tanke. Det at de ikke er i bruk i helsevesenet og ikke er legemidler, kan du da lese mye ut av.

Når alt dette er sagt, så forstår jeg deg særdeles godt, i det at du er opptatt av å finne løsninger som kan dempe smerte og bidra til å holde deg så fysisk aktiv. For å finne ut hva som kan hjelpe for et helseproblem, så er første og viktigste forutsetning av man vet eksakt hva det skyldes. Du skriver her noe om at du "mener å huske" at det var noe med slitasje, og det kan saktens stemme. Men ting kan ha endret seg på alle de årene som har gått siden undersøkelsen; -en slitasjeforandring i kneet kan ha blitt verre, evt kan du ha endre problemer i tillegg: menisk m.m. Derfor bør du nå få stilt en eksakt diagnose på kneet ditt, så ta kontakt med fastlegen for dette.

Har du f.eks. en langtkommet artrose / slitasje, så er det jo mulig i mange tilfeller å skifte ut kneet med en kneprotese, og mange mennesker får jo et "nytt liv" med det. Spesielt for deg som er så fysisk aktiv, må jo det være viktig å bli optimalt behandlet, og i beste fall smertefri, såpass ung som du er og så mange år med fysisk aktivitet du har foran deg. Og skyldes det andre ting, la oss ta et tilfeldig eksempel: meniskskade, så kan jo det i mange tilfeller ordnes med operasjon også.

I tillegg så har du -uansett årsak- vanligvis mye å hente på vektreduksjon. Kneet er jo et vektbærende ledd, og om du f.eks. gikk ned 10-20 kilo, så er det enhver grunn til å forvente at dine smerter vil bli betydelig mindre med et slikt tiltak. Det finnes neppe noe enkelttiltak som vil ha så stor effekt på smertene som nettopp vektnedgang.

Håper informasjonen er til nytte. Lykke til og fortsett med din flotte aktive livsstil, ingenting er viktigere for helsen enn det!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn